Schimbare de strategie a Germaniei față de SUA, UK și Franța, în privința serviciilor speciale

| 05 aug, 2013

Germania a anulat un acord ce data din anul 1968 privind schimbul de informații cu Statele Unite, Marea Britanie și Franţa.

La baza acestei decizii s-ar afla, neoficial, controverse legate de dezvăluirile lui Edward Snowden despre programele de supraveghere în masă.

Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe german, măsura intrând imediat în vigoare. Oficial, decizia de anulare a acordului este fundamentată, conform ministrul de Externe Guido Westerwelle, pe necesitatea protecţiei vieţii private, în acord cu cele mai recente dezbateri din Germania pe acest subiect.

La prima vedere, decizia Germaniei pare o mutare simbolică a cărui scop este acela de a arăta că guvernul de la Berlin a luat măsuri pentru a opri supravegherea nejustificată îndreptată împotriva cetățenilor săi, fără a pune, de fapt, în pericol, relațiile cu Washingtonul, Londra sau Parisul.

Pe de o parte, oficialii guvernamentali germani au insistat asupra faptului că nici SUA și nici Marea Britanie nu au primit vreodată permisiunea de încălca legile stricte de confidențialitate din Germania. Pe de altă parte, aceleaşi autorităţi din Germania au recunoscut că, prin prisma acordului încheiat la finalul anilor ’60, SUA, Marea Britanie și Franța au avut dreptul de a solicita efectuarea operațiuni de supraveghere în Germania pentru a proteja trupele staționate acolo în plină epocă a Războiului Rece când activitatea spionajului sovietic era foarte intensă pe teritoriul RFG.

De altfel, atât oficialii britanici, cât şi cei americani s-au grăbit să afirme că încheierea acestui acord de către Germania este un demers firesc și nu va afecta în viitor relaţiile dintre statele implicate. În fapt, se poate vorbi despre o reaşezare a relaţiilor pe teme de securitate între SUA şi cei mai importanţi actori și aliaţi europeni, concluzia fiind aceea că Germania nu pare a mai fi dispusă să accepte ca partea americană să culeagă în mod discreţionar date pe teritoriul său, mai ales în condiţiile în care recentele dezvăluiri ale lui Edward Snowden au surprins un aşa-zis interes al SUA cu privire la acţiunile germane din zona „intelligence”.

Dincolo de aceste reconfigurări, pentru toate ţările implicate, prioritatea zero a serviciilor rămâne aceea a prevenirii şi combaterii ameninţărilor teroriste. Iar acest deziderat unanim agreat la nivel global va fi urmărit şi în continuare cu maximă responsabilitate și într-un format de strânsă colaborare atât de SUA, Germania, Marea Britanie şi Franţa, cât şi de ceilalţi actori europeni şi internaţionali.

Fiindă la mijloc se află securitatea acestor state şi protecţia cetăţenilor, aspecte fundamentale de la care nu se poate face rabat în arhitectura globală a luptei împotriva ameninţărilor teroriste şi nu numai. O dovadă o reprezintă recenta alertă globală emisă de SUA, urmată și de unele state europene, în contextul evidențierii posibilității producerii unor atentate teroriste.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ