Evaluare națională. Schimbări importante pentru elevi în semestrul II de școală

| 11 feb, 2014

Evaluare națională. Anul 2014 vine cu schimbări semnificative la nivelul structurii semestrului al doilea de învătământ, atât pentru elevii din ciclul gimnazial, cât și pentru cei din ciclul liceal.

Evaluare națională. În premieră vor fi susținute la nivel național, în luna mai a acestui an, evaluări pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Totodată, elevii din clasa a VIII-a vor da o simulare pentru Capacitate începând din data de 18 februarie, iar în luna martie atât elevii din clasa a XI-a, cât și cei din clasa a XII-a vor da o simulare națională pentru Bacalaureat.

Scopul acestor noutăți – radiografierea situației actuale a sistemului de învățământ pentru a permite luarea celor mai bune măsuri astfel încât educația românească să fie cât mai bine gestionată.

Evaluarile naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi realizate în două sesiuni, care vor avea loc în intervalul 6-29 mai, în care cea de-a doua sesiune va fi rezervată exclusiv elevilor ce au ratat prima sesiune pe baza unor motive întemeiate.

Prima sesiune are următorul calendarpentru clasa a II-a, elevii vor susține prima evaluare pe data de 6 mai, la Limba română – scris și citit, pe data de 7 mai, la Limba maternă - scris și citit, iar pentru data de 8 mai vor susține evaluarea la Matematică. Pentruclasa a IV-a, elevii vor susține pe data de 13 mai prima evaluare atât la Limba Româna, cât și la Limba Maternă, iar pentru data de 14 mai vor susține evaluarea la Matematică. Pentru clasa a VI-a, elevii vor susține în data de 14 mai evaluarea la Limbă și comunicare și pe data de 15 mai la Matematică și știinte.

Cea de-a doua sesiune are următorul calendarpentru clasa a II-a, elevii vor susține următoarele evaluări:  în data de 20 mai Limba română – scris și citit, pe data de 21 mai Limba maternă, iar pe data de 22 mai Matematică. Pentru clasa a IV-a, elevii vor susține pe data de 28 mai evaluarea la Limba română și Limba maternă , iar pe data de 29 mai, evaluarea la Matematică. Totodată,pentru clasa a VI-a, elevii vor susține pe data de 27 mai evaluarea la Limbă și comunicare și pe data de 28 mai la Matematică și știinte.

Prin aceste evaluări la nivel național pentru clasa a II-a, a IV-a și a VI-a se umărește, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu examenele, după ce în anul 2012 și 2013 s-au făcut pilotări ale acestor evaluări, iar pe cealaltă parte, ca cei care sunt acum în clasa a II-a să fie deja obișnuiți cu astfel de verificări pentru ca, peste 6 ani când examenele vor fi de tipul testelor de la PISA, elevii să fie pregătiți pentru a susține examene de o astfel de importanță. Pentru cei din clasa a IV-a, testele viitoare vor avea un format aproximativ la fel cu cel al testelor internaționale pentru elevi în vârstă de 10-12 ani.

Totodată, rezultatele obținute de elevi la evaluările naționale nu vor fi trecute în catalogul clasei, dar vor fi utilizate pentru a valorifica nivelul unităților de învățământ prin construirea unor planuri individuale de predare și prin informarea părinților sau a reprezentanților legali ai elevulor cu privire la nivelul competențelor elevilor care vor fi consemnate în portofoliul educațional al elevului.

Calendarul simulării la examenul național pentru elevii din clasa a VIII-a vizează perioada 18-20 februarie și este organizat în următorul fel: pe data de 18 februarie, elevii vor susține evaluarea la Limba și literatura Română, pe data de 19 februarie, elevii care aparțin minorităților naționele vor susține evaluarea la Limba și Literatura maternă, iar pe data de 20 februarie, elevii vor susține evalaurea la Matenatică sau Istorie. Rezultatele la evaluarea națională  vor fi afișate pe data de 7 martie.

Mai departe, simularea probelor scrise pentru clasa a XII-a la examenul de Bacalaureat va avea loc în luna martie și vor participaîn premieră și elevii din clasa a XI-a între 3 și 7 martie, care vor susține două probe: Română și Matematică / Istorie. Astfel, probele scrise ale examenului de Bacalaureat pentru clasele a XI-a și a-XII-a se vor desfăsura în modul următor: pe data de 3 martie, elevii vor susține evaluarea la Limba și literatura română, pe data de 4 martie, tinerii care aparțin minorităților naționele vor susține evaluarea la Limba și literatura maternă, pe data de 5 martie vor susține proba obligatorie a profilului, iar pe data de 7 martie doar elevii claselor a XII-a vor mai susține proba la alegere a profilului si specializări.

Rezultatele obținute la Evaluarea Națională de elevii din clasa a XI-a care vor fi  evaluați din materia parcursă până la data susținerii testului nu vor fi trecute în catalogul clasei, însă această simulare are ca scop atât obișnuința elevilor cu cerințele unei examen de Bacalaureat la nivel național, cât și îmbunătățirea rezultatelor obținute de către elevii din clasa a XI-a la terminarea studiilor liceale.

Totodată, pe lângă aceste schimbări importante survenite în semestrul al II de școală care, desigur, vor duce la îmbunătățirea sistemului de învățământ, și infrastructura școlară va avea de câștigat în 2014. Aceasta va beneficia de o investiție de 200 de milioane de euro, bani alocați din fondurile structurale neutilizate între 2007 – 2013 și alte 500 de milioane de euro ce vor fi alocate până în 2020 cu scopul continuării obiectivele de investiții deja începute, ce sunt în număr de peste 1.400, dar și pentru realizarea de noi proiecte.

Așadar, schimările importante din semestrul al doilea vor contribui în mod treptat la o mai bună verificare a elevilor și la calibrarea sistemului pentru a permite aplicarea unor politici de corecție acolo unde este necesar, care vor permite optimizarea și alinierea la standardele Uniunii Europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ