Şcolile de şoferi, promovare peste 50% ca să funcţioneze

| 22 mai, 2013

Şcolile de şoferi vor trebui să-şi asume pregătirea integrală a unui cursant, atât cea teoretică, cât şi cea practică, iar rata de promovare va trebui să fie de 50% pentru a obţine licenţa de funcţionare pentru anul următor, cu excepţia primului an, când se acceptă 40%, a anunţat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

"A intrat în vigoare Ordinul 733 al ministrului Transporturilor, prin care reglementăm funcţionarea şcolilor de şoferi din România. De la începutul mandatului v-am spus că este una din temele pe care îmi doresc foarte mult să o reglementez aşa cum este la nivel european, pentru că ne dorim foarte mult creşterea calităţii actului de învăţământ pentru şcolile de şoferi şi cred că acest ordin are o importanţă foarte mare pentru pregătirea teoretică, dar şi practică a cursanţilor care doresc să capete cunoştinţele necesare obţinerii permisului de conducere şi pentru a putea desfăşura activitatea de conducător auto", a declarat Fenechiu.

Ministrul a adăugat că rata de promovare trebuie să constituie un criteriu pentru acreditarea unei şcoli de şoferi.

Totodată, şcolile de şoferi vor trebui să-şi asume pregătirea integrală a unui cursant, atât cea teoretică, cât şi cea practică, dar şi verificarea aptitudinilor cursanţilor la absolvirea acestor şcoli. 

"Până acum, existau situaţii în care cursanţii primeau lecţii de conducere auto - practică de la instructori autorizaţi, dar nu exista responsabilitatea nimănui în condiţiile în care cursantul era bine pregătit sau nu la finalizarea acestor şcolii. Interesul nostru este să asigurăm un serviciu cât mai bun celor care doresc să se pregătească pentru a obţine permisul de conducere auto", a subliniat Fenechiu.

Ordinul mai prevede ca autoturismele de examen să fie dotate cu camere de luat vederi în timpul examinării obţinerea permisului, astfel încât să existe o transparenţă şi oricând să se poată vedea modul în care s-au desfăşurat aceste examene în interiorul şcolii. 

"De mai multe ori, instructori autorizaţi au protestat chiar şi în faţa Ministerului Transporturilor. Noi nu vrem să restrângem activitatea acestora. Ei se pot în continuare asocia în diverse forme, pentru că pot fi autorizate şi PFA-urile şi SRL-urile pentru a desfăşura aceste activităţi, dar să respecte condiţiile pe care noi le-am cerut, acelea de a desfăşura o activitate completă, teoretică şi practică, de a avea posibilitatea să dea un examen, de a îşi dota autoturismele cu camere de luat vederi şi de a avea responsabilitatea că, dacă nu promovează peste 40% din cursanţi în primul an şi peste 50% începând din al doilea an să nu mai fie acreditaţi pentru a funcţiona în continuare", a adăugat Relu Fenechiu.

Dacă nu respectă acest ordin, şcolilor de şoferi le va fi suspendată licenţa, potrivit ministrului Transporturilor.

În plus, Fenechiu, a solicitat transportatorilor să îi spună concret numele persoanelor din instituţiile din subordinea sa care iau mită.

"Am înţeles de la unii transportatori că reprezentanţi ai unor instituţii de aici iau mită. Dacă iau mită, iau mită de la dumnealor. Aşa că îi rog să vină, unul dintre ei, să-mi spună că cineva ia mită şi, dacă nu îl dau eu afară, daţi-mă dumneavoastră pe mine. Caut de foarte mult timp pe cineva care ia mită"", a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Acesta a subliniat că are foarte multe informaţii "pe surse" despre această practică, mai mult că ar exista şi "liste scurte", dar vrea nume concrete.

Ministrul a dat asigurări că le "va deschide uşa la cabinet" transportatorilor care doresc să îi spună despre cine este vorba.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) şi Confederaţia Naţională Rutieră (CNR) vor protesta mâine faţă de lipsa de dialog şi interes a ministrului Transporturilor faţă de problemele transportatorilor români, rulând cu 10 kilometri pe oră.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ