Se face lumină în cazul planorului prăbuşit: Ar fi putut fi găsit încă din prima zi

| 24 noi, 12:00

În prima zi de căutări intense a planorului prăbușit, Mircea Opriș, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, a elaborat un plan de căutări chiar pentru zona în care, ulterior, a fost găsit aparatul de zbor și cadavrul pilotului Mircea Crăciun.

Planul de căutare propus de Mircea Opriș și predat ulterior ISU Brașov de șeful Salvamont Brașov, Alexandru Ferenț, nu ar fi fost aprobat și drept urmare nu s-ar fi pus în practică.

„Planul se află la ISU Brașov. Am fost rugat să fac acest plan. Zona asta era planificată de mine, era chiar prima zonă de căutări. După aia nu m-a mai contactat nimeni, pentru că a preluat domnul Arafat treaba. Aceea era prima zonă, pentru că eu m-am interesat la cei care fac zboruri cu planoarele în zona asta... Cum au căutat, nu știu. Îmi pare rău că nu mai am planurile, că eu le-am dat”, a explicat Mircea Opriș.

Contactat telefonic, Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, a declarat că numai în urma unei solicitări planul poate fi pus la dispoziția presei.

„Faceți o solicitare în baza legii 544, o solicitare scrisă, și o să vedem cum soluționăm această problemă”, a susținut Sfreja.

Citeşte şi: MINCIUNA AUTORITĂŢILOR iese la iveală după ancheta incendiului de la Colectiv

Potrivit șefului Salvamont Sinaia, unul dintre salvatorii montani care a fost de serviciu în ziua de 6 august la Cota 2000 a văzut planorul care se îndrepta spre zona Postăvarul, Piatra Mare.

„A fost coordonarea ISU, pe ei ar trebui să-i întrebați. Prima mea acțiune de salvare a fost în 1970, cred că am și eu experiență pe munte. Pe noi nu prea ne-a consultat nimeni. Ei ne-au spus mergeți acolo, faceți aia și noi am ascultat ordinele. Eu tot timpul am spus, băiatul meu de la Salvamont care făcea de serviciu la Cota 2000 la ora cinci, cinci și un sfert a urcat cu telecabina de la Cota 1400 spre Cota 2000 și el a văzut un planor care se îndrepta spre Postăvarul, Piatra Mare. Omul ăsta chiar a văzut”, a explicat Nicolae Cojanu, șeful Salvamont Sinaia.

Salvamontiștii au participat la operațiunile de căutare și salvare a planoristului Mircea Crăciun ca forță suplimentară.

„În momentul când este un salvamontist și 10 de la ISU și decidem să ne despărțim, să mergem fiecare pe poteca sa, după cinci minute ne întâlneam toți: ba le era frică, ba era prea abrupt. Oamenii nu au nici o vină, ei sunt neechipați și formarea lor profesională este pentru cu totul altceva”, a explicat Nicolae Cojanu.

„În comunicat am precizat că zona s-a regăsit în arealul de căutare, dar zona în care a fost identificat planorul nu este una care se să regăsească pe vreun traseu turistic. Din elicopter nu se putea vedea, având în vedere că e o pădure deasă acolo. A fost verificată și din aer, și cu drone, dar nu puteam efectiv să pătrundem cu aparatele de zbor prin pădure”, a explicat Cătălin Chircă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Uite pompierii, nu-s pompierii: „Zona a fost măturată de patru ori cu jandarmii montani, salvamontiști și cu alpiniști”

Fără a preciza că și pompierii IGSU au căutat în zona prăbușirii planorului, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a relatat că zona ar fi fost măturată de jandarmii montani, salvamontiști și alpiniști.

Citeşte şi: Raed Arafat RUPE TĂCEREA în problema "ascunderii de cadavre" de la Colectiv

„S-a căutat în zona respectivă de patru ori. Și pe calea aerului, dar de patru ori terestru. Nu a fost absolut nimic care nu s-a căutat. Cei de la ISU Brașov au planul, pentru că am lucrat împreună. Planul a fost aprobat. Zona a fost măturată cu jandarmii montani, salvamontiști și cu alpiniști. Postăvarul a fost una din zonele intens căutate și terestru, și cu elicoptere, și cu drona”, a explicat Raed Arafat pentru mytex.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ