Sebastian Burduja: La reuniunea interministerială a ESA din noiembrie România va sta la masă cu drepturi depline

| 11 oct, 19:25

România va participa cu drepturi depline şi pe poziţii de egalitate la viitoarea reuniune a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din noiembrie, unde se vor discuta şi decide proiectele pentru următorul ciclu de trei ani, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.ro.

 

Ministrul român s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu directorul general al Directoratului Industria Apărării şi Spaţiu, Timo Pesonen, căruia i-a dat asigurări că România îşi va rezolva problema cotizaţiei restante la ESA.
"I-am transmis faptul că România reuşeşte să rezolve o problemă care trena din 2018, fiind singurul stat membru al ESA care nu şi-a mai plătit cotizaţia. Reuşim să rezolvăm această problemă, e vorba de o plată de 65 de milioane de euro, o plată substanţială care nu poate fi imputată actualului guvern, din contră, ea a fost acumulată în perioada 2017-2019. Ceea ce contează este că la reuniunea interministerială a Agenţiei Spaţiale Europene din noiembrie, unde se vor discuta şi decide proiectele pentru următorul ciclu de trei ani, România va sta la masă cu toate statele membre cu drepturi depline şi pe poziţii de egalitate", a declarat Burduja pe marginea evenimentului intitulat "Romanian Digital Day", organizat de eurodeputatul Victor Negrescu la Parlamentul European.
"E o sumă pe care o plătim într-o singură tranşă. E adevărat, mai rămân aproximativ 40 de milioane de euro de plătit până la finalul anului şi suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe să asigurăm aceste fonduri", a adăugat el.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a subliniat că toate sumele pe care România le plăteşte drept cotizaţie la ESA se întorc în România, chiar la nivel direct, în proporţie de peste 85-90%.
"ESA are acel principiu de 'fair return' în care un stat care contribuie primeşte cel puţin 93% din aceste fonduri înapoi, repet, în mod direct. În mod indirect, sau prin efectul de multiplicare, aceşti bani generează valoare în economie de 10-12 ori mai mare decât valoarea nominală a banilor. Astea sunt studiile la nivelul statelor membre ESA, care se bat să cotizeze mai mult la ESA. Iată, noi ne luptăm şi am reuşit (...) să plătim această datorie şi să ne reluăm locul la masă", a mai spus Sebastian Burduja.
El a apreciat că România, "unul dintre statele cu tradiţie în domeniul spaţial", este pregătită să profite de această oportunitate.
"Avem participare la marile proiecte europene, (...) recenta rachetă Vega-C avea steagul românesc pe ea, şi asta pentru că România a participat la testarea machetei în instalaţiile noastre hipersonice de la IINCAS, contribuindu-se la partea de electronică, de componente, de aerodinamică. Chiar suntem respectaţi la acest nivel, pentru că avem o şcoală foarte bună şi institutele noastre de cercetare, mediul academic, Politehnica Bucureşti sunt entităţi cu tradiţie şi cu rezultate în acest domeniu", a afirmat ministrul.
El a mai spus că acesta "este un semnal bun" pentru tinerii cercetători din România, şi anume "că pot să facă performanţă rămânând în România, pe proiecte ESA atribuite entităţilor româneşti".

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ