Sebastian Ghiţă: Reţelele de prostituţie se mută pe Facebook

| 17 iul, 2013

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă se pronunţă pentru implementarea unei legi care să permită posibilitatea interceptării cartelelor telefonice pre-plătite de către serviciile secrete. Când o persoană va cumpăra o astfel de cartelă, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor putea identifica posesorul cartelei, scrie RTV.NET.

Deputatul PSD, membru in Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, susţine implementarea unui program PRISM in Romania, care sa permita supravegherea comunicatiilor pe internet, in cazul suspiciunilor de terorism sau infractiuni economice grave, argumentand in fata criticilor ca de multe ori se invoca protejarea viatii private "dar se doreste a se apara libertatea la infractiune".

Într-un interviu pentru hotnews.ro, Sebastian Ghita isi argumenteaza demersul prin faptul ca aceasta zona, a cartelelor pre-platite, a ramas "neacoperita total" si este folosita pentru infractiuni economice.

"Există o discutie si la nivelul Comisiei SRI, acum, si a parlamentarilor impreuna cu guvernul care vizeaza modul in care aceasta zona, ramasa neacoperita total, suntem in imposibilitatea de a avea un mod gestionat prin lege in care sa ne raportam la cartelele pre-platite, repet, exista aceasta preocupare, sa gasim o solutie. Vrem sa gasim o solutie cu privire la modul de gestionare a cartelelor pre-platite.  (...) Trebuie sa generam un cadru legal prin care, in conditiile in care aceste cartele pre-platite din Romania pot fi folosite la infractiuni, ele sa poata fi luate in evidenta si sa aiba acelasi regim ca telefoanele obisnuite", a argumentat Ghiţă.

El a arătat că aceste cartele pot fi folosite nu doar pentru infracţiuni economice, ci şi pentru terorism, iar autorităţile statului nu au instrumentele necesare pentru a le contracara, lucru demonstrat şi de atentatul din Bulgaria sau cel comis la Iaşi.

Sebastian Ghiţă încearcă acum mai mulţi colegi din Parlament să-i susţină iniţiativa astfel încât aceasta să fie depusă la toamnă pentru a intra în parcursul legislativ. "Am discutat aceasta initiativa si in PSD, exista o reticenta, o frica de a te expune public ca politician cu o astfel de initiativa, dar sa fii politician nu inseamna sa fugi de raspundere ca sa nu ti se poata reprosa nimic. La sfarsit trebuie sa le spui oamenilor, am facut asta, mi-am asumat asta, in asta cred", spune deputatul.

El a ţinut să afirme că preocuparea pentru libertăţile cetăţeneşti nu poate justifica blocarea adoptării unei asemenea legi. "Realitatea e ca eu nu vreau sa imi vad copiii rapiti pe strada si nici nu vreau sa imi vad sarind vreo bomba intr-un hotel si nici nu cred ca in numele libertatilor cetatenesti trebuie sa ne permitem luxul de a fi nesiguri, de a ne lasa expusi. E o mare gaura in chestiunea asta pentru siguranta noastra a tuturor", a spus deputatul PSD.

Ghiţă a spus că obiecţiile vor veni de la "pseudogrijulii faţă de societate". "În cine sa am mai multa incredere? Intr-unul de la servicii, care, vezi Doamne, ar abuza de informatia asta, sau intr-un nebun care vrea sa arunce cu o bomba pe care a gasit-o el pe la el prin sat un campus universitar in aer? Va zic eu de acum, o sa avem mai multa incredere in cei de la servicii, asta e realitatea pe tot globul si trebuie sa ne obisnuim cu ea", a  declarat social-democratul.

Un alt argument invocat de către Sebastian Ghiţă a fost progresul tehnologic rapid din domeniul IT care impune adaptarea la fel de rapidă a instituţiilor care se ocupă de securitatea statului. "Maine veti vedea ca retelele de prostitutie se muta din discoteca din Mizil pe Facebook, de fapt s-au mutat deja, stiti bine. Romancele de 15 ani o sa fie racolate de pe Facebook si proxenetii nu vor mai sta in Romania, vor sta in Palma de Mallorca, si trebuie sa fim in stare sa blocam lucrul asta, altfel o sa fim carne de tun. In Romania, astazi, cel mai mare bun pe care il avem e siguranta noastra. Noua nu ni se rapesc copiii, nu ni se impusca politicieni sau oameni de afaceri ca in Bulgaria, nu te santajeaza la colt de strada cine stie ce gainari, nu se intampla nimic din toate astea", a mai spus Ghiţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ