Secretul STATUII LUI IISUS din Rio de Janeiro. Orice român ar fi mândru să afle ASTA

| 26 mar, 2014

Multă lume cunoaşte că statuia "Hristos Mântuitorul" din Rio de Janeiro este unul dintre simbolurile Braziliei, dar sunt foarte puţini cei care ştiu că un român a fost cel care a sculptat chipul atât de expresiv.

Sculptorul gălăţean Gheorghe Leonida este autorul chipului Mântuitorului şi a provenit dintr-o familie care a dat numeroase personalităţi (dintre care Eliza Leonida-Zamfirescu şi Adela Leonida-Paul, surorile sale sau Dimitrie Leonida, cel ce a dat numele Muzeului Tehnicii din Bucuresti).

După ce a luptat în Primul Război Mondial, acesta şi-a continuat studiile de artă în Italia, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil") şi la Paris („Le Diable").

În 1925, Gheorghe Leonida s-a mutat în capitala Franţei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Hristos Mântuitorul). Cu această ocazie, a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus, conform viata-libera.ro.

Începută în 1926, lucrarea a fost finalizată în 1931 şi a devenit un adevărat simbol al Americii Latine. Revenit în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti.

Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale. Lucrările sale se află în principal la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă, dar şi la mari muzee bucureştene.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ