Semnalul de alarmă tras de experţi. "Aşa ceva nu s-a mai întâmplat de 120.000 de ani"

| 25 oct, 2013

Chiar daca s-a discutat mult despre încălzirea globală şi teoria este acceptată de cei mai multi experţi, până acum nimeni nu a făcut o comparaţie cu clima din trecut.

O nouă cercetare arată că temperaturile medii de vară din zona arctică sunt cele mai ridicate din ultimii 44.000 de ani sau chiar din ultimii 120.000 de ani, scrie Huffington Post.

Rezultatele studiului au fost publicate săptămâna trecută. Gillford Miller, de la Universitatea din Colorado, Boulder, spune că echipa lui a încercat să afle dacă încălzirea din prezent a climei este sau nu o situaţie fără precedent.

“Studiul arată că încălzirea globală la care asistăm acum este în afara schimbărilor care pot să apară natural şi este determinată de efectul de seră produs de gazele emise în atmosferă”, declara el.

Aceasta este prima analiză comparata, care arată că încălzirea climei a depăşit vârful atins la începutul perioadei geologice numită Holocen, acum 11.700 de ani.

Cercetătorii au analizat bulele de gaze prinse de-a lungul timpului în gheaţa din zona arctică. Ei pot afla astfel temperaturile şi cantităţile de precipitaţii din trecut.

Datele obţinute de ei arată că temperaturile nu au mai fost atât de ridicate de acum 120.000 de ani, precizează studiul.

Temperaturile au început să crească în zona Arctica de acum 100 de ani, însă fenomenul s-a accentuat abia în anii 1970, precizează Miller.

“In ultimii 20 de ani semanlul de alarma dat de aceasta zona este incredibil. In cele din urma, Insula Baffin se va topi si toata gheata va disparea, chiar daca temperaturile nu vor mai creste de acum inainte”, adauga Miller.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 oct, 2013
ego
Da` acum 120000de ani temperatura se masura in grade Celsius sau Fahrenheit?
25 oct, 2013
alin
pentru ce mi-am pierdut timpul :D
hey, pustiu, vezi k nu exista vre-un maniscris de acum 120.000 de ani in care sa scrie in ce se masurau gradele atunci. ;) temperatura de acum 120.000 de ani a fost descoperita de arheologi. se duc la Oceanul Arctic, foreaza pana la cateva sute de metrii adancime in gheata si ce crezi, scot de acolo un tub de gheata care are conservat in el gaz din atmosfera de acum 120.000 de ani :D in concluzie, commentul tau nu are nici un sens iar eu mi-am pierdut timpul pentru a-ti explica tie chestia asta, doar pentru k nu ai putut u sa taci din gura si sa nu comentezi. hai ciao la revede. ;)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ