Senator liberal: Tăriceanu riscă acuzații de abuz în serviciu în cazul Şova

| 27 mai, 17:31

Cristian Bodea, chestorul liberal al Senatului, consideră că președintele Camerei superioare a Parlamentului riscă acuzații de abuz în serviciu pentru că solicită, prin Biroul permanent, Comisiei juridice să elaboreze un proiect de hotărâre referitor la cazul Șova.

"Biroul permanent a solicitat ca membrii Comisiei juridice să elaboreze un proiect de hotărâre pe care să-l supună votului în plen. Suntem într-o eroare. La art. 173 referitor la cererile de arestare a senatorilor, Comisia juridică nu face proiecte de hotărâri. Se supune la vot cererea Parchetului, se votează în plen și apoi președintele Senatului, pe baza votului, trebuie să emită o hotărâre. (...) Ei confundă procedura de la senatori foști miniștri cu procedura de la senatori simpli. Nu se poate așa ceva", a afirmat miercuri Bodea, după ședința Biroului permanent.

El a susținut că PSD, "care controlează Comisia juridică", se va mobiliza, iar Comisia va elabora un proiect de hotărâre.

"Dar vom fi în ilegalitate totală. Și i-am atras atenția domnului Tăriceanu la ședința Biroului permanent că riscă probleme și acuzații de abuz în serviciu, pentru că încalcă din nou legea. Regulamentul nostru spune clar, repet, se supune la vot cererea de încuviințare a arestării venită din partea Parchetului, nu o hotărâre. Supunerea la vot a unei hotărâri nu se încadrează în nicio lege, în niciun regulament și nu are nicio bază. Noi putem vota o hotărâre, dar acea hotărâre nu răspunde legal cererii de încuviințare venită de la Parchet. Ei au forțat asta. Vor forța probabil și în comisie, dar repet este o ilegalitate", a adăugat Bodea.

Senatorul Bodea, membru în Comisia juridică, a precizat că "PNL s-a opus" și cere în continuare hotărâre de încuviințare a cererii de arestare preventivă a senatorului Șova.

"DNA va cere poate din nou înscrisurile, ca să vadă cine a cerut această ilegalitate. Noi votăm împotrivă. Cerem în continuare hotărâre de încuviințare (a arestării preventive — n.r.). Cazul Șova e învârtit pe holuri de către PSD. Rezolvarea e simplă. Eu am crezut că ei au un plan. Dar, din ce am văzut la Biroul permanent, nu au. (...) Ei au ordin de la domnul Ponta, 'salvați-l pe Șova', și trebuie să găsească soluții la ceea ce nu se poate. Eu îi înțeleg. Le înțeleg drama", a spus Bodea.

Citeşte şi: Senatul va relua votul în cazul DAN ŞOVA. Decizia lui Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că membrii Comisiei juridice vor trebui să prezinte până marțea viitoare "o propunere articulată" de proiect de hotărâre cu privire la cazul Dan Șova, însă plenul este suveran să decidă chiar și în cazul în care în comisie nu se ajunge la un consens pe acest subiect.

"Comisia juridică nu a avut cvorumul pentru luarea unei decizii și, ca atare, Biroul permanent a hotărât să îi solicite să întocmească un proiect de hotărâre care să fie supus votului plenului Senatului. Senatul este în final suveran să ia decizii, chiar și în cazul în care Comisia juridică va fi în incapacitatea de a lua o decizie, presupunând că niciuna dintre variantele discutate nu va întruni majoritatea", a afirmat Tăriceanu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ