Senatorul Sorin Bota solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR referitor la terenurile de lângă căile ferate

| 26 iul, 12:42

Senatorul PSD Sorin Bota a transmis o adresă Avocatului Poporului prin care îl felicită pentru faptul că a luat atitudine şi a sesizat Curtea Constituţională cu privire la dispoziţiile din Ordonanţa Guvernului referitoare la regimul drumurilor, republicată, şi îi solicită să extindă această acţiune şi pentru terenurile situate în vecinătatea căilor ferate pentru care există restricţii de utilizare, informează un comunicat transmis Agerpres.

Avocatul Poporului a sesizat, săptămâna trecută, CCR cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la articolul 17, alineatul 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată. 

Conform sursei citate, articolul 17, alineatul 1 din Ordonanţa 43/1997, republicată, prevede că zonele de protecţie sunt suprafeţele de teren situate de o parte şi de alta a zonelor de siguranţă, necesare protecţiei şi dezvoltării viitoare a drumului. 

"În mod firesc, aceste zone sunt create după realizarea unui drum, fiind cuprinse între marginile exterioare ale zonelor de siguranţă şi marginile zonei drumului delimitate conform tabelului din anexa nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr.43/1997, republicată. Zonele de protecţie rămân în gospodărirea persoanelor juridice sau fizice care le au în administrare sau în proprietate, cu obligaţia ca acestea, prin activitatea lor, să nu aducă prejudicii drumului sau derulării în siguranţă a traficului, impunându-li-se proprietarilor acestui teren restricţiile enumerate în art. 17 alin. (2) lit. a) - d) din acelaşi act normativ. Prin urmare, aceste restricţii impuse de textul legal se circumscriu sferei obligaţiilor pe care le are orice proprietar al cărui teren a fost amenajat, în mod ireversibil, în zonă de protecţie a unui drum", a explicat Avocatul Poporului. 

Potrivit acestuia, în fapt, proprietarii vor continua să plătească impozit în procent de 100% pe terenul ce le rămâne în proprietate, deşi nu-l vor putea folosi mai deloc, ba mai mult, au o serie de restricţii în acest sens, cu mari obligaţii impuse în sarcina lor ca proprietari ai terenului, care pot deveni oneroase. 

Senatorul PSD Sorin Bota arată că proprietarii de terenuri din apropierea căilor ferate se confruntă cu aceeaşi situaţie şi, astfel, o sesizare asemănătoare ar trebui făcută şi în beneficiul acestora. El menţionează că pentru terenurile situate în vecinătatea căilor ferate pe o suprafaţă de 13 metri există restricţii de utilizare. 

"Din acest context al analizei, rezultă în mod indubitabil faptul că statul culege beneficii evidente în urma instituirii unor obligaţii în sarcina proprietarilor, în timp ce aceştia din urmă suferă o pierdere patrimonială semnificativă, nu doar prin indisponibilizarea parcelei - devenită zonă de protecţie, ci şi prin obligaţiile legale impuse de normele criticate, ceea ce echivalează cu nesocotirea dreptului de proprietate, prevăzut de dispoziţiile art. 44 din Constituţie", adaugă senatorul social-democrat. 

CNADNR percepe şi o taxă pentru agenţii economici care au acces (poartă, terasă) la drumul naţional, completează Bota.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ