SFÂNTUL ANDREI, ocrotitorul românilor. Ce trebuie să faci în această zi şi de ce să te fereşti

| 30 noi, 2013

Creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României, cel care a propovăduit creştinismul pe teritoriul ţări noastre şi a botezat primii locuitori pe ţărmul apusean al Mării Negre. Peste 700.000 de români îşi serbează onomastica.

Sfântul Andrei este cel care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare.

În felul acesta se explică faptul că episcopia cea mai veche de pe teritoriul României este cea de la Tomis, Constanţa de astăzi.

Pe teritoriul ţării noastre au rămas semnele trecerii acestui sfânt: locuinţa din peştera situată pe Valea Casimcei, o alta în localitatea Basarabi-Murfatlar, renumita Fântână a Sfântului Apostol Andrei de la Mănăstirea Dervent, de numele căreia se leagă numeroase minuni, dar şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului pictată de Sfântul Apostol Luca, adusă de Sfântul Andrei şi descoperită în Biserica Mănăstirii Nămăieşti din judeţul Argeş.

Peste 700.000 de români, din care 368.523 bărbaţi şi 349.079 femei, poartă numele Sfântului Apostol Andrei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Din totalul româncelor, 293.745 poartă numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei au fost botezate Andrea. De asemenea, 7.205 femei se numesc Andreia, iar alte 356 - Andruţa şi Andruşa. De asemenea, dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica pe 30 noiembrie, 346.959 poartă numele Andrei, 12.316 pe cel de Andras, 4.208 se numesc Andreas, iar 3.237 - Endre.

Rugăciunea care-ţi aduce însănătoşirea

Dacă ai probleme de sănătate, de Sfântul Andrei mergi la biserică, ia o crenguţă de busuioc şi apă sfinţită. Acasă, pune-le într-un vas de lut nou, fă-ţi semnul crucii de trei ori şi rosteşte următoarea rugăciune: "Tată ceresc, Tu ştii luptele pe care le experimentez – durerea şi disperarea. Tu ştii dorinţa inimii mele să fiu vindecat de această boală (spune-ţi suferinţa). Te rog acum, acordă-mi atingerea Ta vindecătoare. Ştiu că Tu poţi să mă vindeci, exact ca în vremurile Bibliei".

Usturoiul de fereşte de spiritele rele de Sfantul Andrei

Noaptea Sf. Andrei este considerată şi noaptea Strigoilor, a celor trecuţi în nefiinţă ,care nu şi-au găsit liniştea. Aşadar, pentru a îndepărta spiritele care-ţi pot bântui casa, e bine să ungi tocurile uşilor şi ferestrelor cu doi căţei de usturoi.

Pune-ţi grâu sub pernă ca să-ţi visezi uristul în noaptea de Sf. Andrei

Dacă eşti necăsătorită, în Ajunul Sf. Andrei pune-ţi sub pernă 41 de boabe de grâu. Se spune că în soarta ta va fi bărbatul care-ţi va apărea în vis furând grâul. În cazul în care nu vei respecta acest ritual de căsătorie, în cursul zilei de vineri coace o turtă sărată şi mănânc-o înainte de culcare. Se crede că ursitul îţi va aparea în vis pentru a-ţi oferi apa.

Sarea şi boabele de grâu te apără de blesteme

Ia un pumn de sare grunjoasă şi nouă boabe de grâu. Încălzeşte sarea până când începe să frigă şi pune-o pe o placă din lemn de tei sub formă unei grămăjoare. De jur împrejurul ei pune boabele de grâu sub forma unui cerc. Cu mâna dreaptă întinsa deasupra sării calde spune cu voce tare, de trei ori: "Mă eliberez de tot ceea ce este negativ în mine şi în jurul meu şi rămân curat".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 noi, 2013
Pitagora
Nu mai mintiti
.."icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului pictată de Sfântul Apostol Luca, adusă de Sfântul Andrei şi descoperită în Biserica Mănăstirii Nămăieşti din judeţul Argeş ''..o minciuna MARE;apostolii au fost EVREI,si la evrei idolatria era interzisa cu desavarsire prin porunca a 2 a >>" Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul.Sa nu te inchini inaintea lor, si sa nu le slujesti"..fantastic..apostolul Luca picteaza o icoana a Fecioarei Maria, i o da apostolului Andrei iar acesta o aduce in "Romania"..care e argumentul si dovada ca e asa? povesti ptr naivi si din pacate sunt multi..
30 noi, 2013
Unul satul de religii
Corect
Corect spus. In plus Luca a fost doctor si nu pictor, conform Scripturii.

Si chiar daca ar fi pictat si el ceva din cand in cand, nu ar fi facut pe caricaturistul cu nimeni, mai ales dupa ce L-a cunoscut pe Iisus.

In plus toate chipurile pictate in acea vreme, erau atat de arhaic reprezentate incat orice chip pictat semana cu aproape orice personaj.
30 noi, 2013
Unul satul de religii
Sa fim seriosi...
CUM SE POATE NUMI ACEST POPOR CRESTIN, CAND EL UMBLA DUPA TRADITII PAGANE SI IDOLATRE ?

NU EXISTA NICI O DOVADA CA APOSTOLUL ANDREI A CRESTINIZAT ROMANIA SI NICI CA ACELE OASE AR FI ALE LUI !
CEEA CE SPUN POPII SUNT DOAR POVESTI .

EI IN LOC SA CONDAMNE PRACTICILE PAGANE TRADITIONALE ROMANESTI, SE COMPLC SA TACA CA SA NU SUPERE PE COTIZANTII CARE NU AU CITIT DELOC SCRIPTURA DE LA GENEZA LA APOCALIPSA.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ