Singurul lucru pe care îl știe Cristian Preda: cum să se vândă

| 03 noi, 2014

Un atac la vârful unui partid este descris de regulă prin termenul generic de puci sau schismă. Când contestatarii au succes, preiau conducerea formațiunii, așa cum s-a petrecut în cazul deja cunoscut al lui Iohannis vs Antonescu.

Dacă nu au puterea necesară, de regulă sunt eliminați sau pleacă singuri, moment în care se spune că din partidul respectiv se rup astfel ”aripi”. Ce te faci însă când atacatorul este de unul singur, precum europarlamentarul Cristian Preda, care după ce i-a provocat un ”dezgust profund” lui Traian Băsescu, pe motiv de ingratitudine și arivism politic, acum o atacă la baionetă pe Elena Udrea, solicitând fără ocolișuri demisia imediată a acesteia din fruntea PMP.

"«Dezastru» e un termen blând pentru scorul Elenei Udrea, care anunţa la nominalizare că va intra în turul al doilea, iar aseară - că a realizat obiectivul de a fi pe locul al treilea. N-a fost nici măcar atât: scorul său e mai mic decât cel realizat de lista pe care am condus-o la europene în mai. Candidatura celei care visa că îl înfrânge pe Ponta a izolat PMP şi a şubrezit autoritatea politică a lui Traian Băsescu, silit să intre într-un joc cu mulţi spioni şi puţină politică. Îi cer, de aceea, Elenei Udrea să demisioneze urgent de la şefia partidului, pentru a da o şansă integrării PMP într-o majoritate de dreapta", a concluzionat vicepreşedintele PMP.

Despre capacitatea europarlamentarului Cristi Preda, de a duce pragmatismul politic dincolo de limitele principiale, s-a exprimat după cum spuneam mai sus și Traian Băsescu, care a afirmat în acel context că nu întotdeauna unde-i cartee și caracter. "Ce mi-a produs Cristian Preda, cu declaraţia lui «Am folosit PMP-ul doar ca să ajung în PE, dar nu mă interesează PMP» m-a dezgustat profund şi mi-am dat seama ce eroare uriaşă am făcut când am nedreptăţit oameni de partid promovând nişte oameni veniţi din afara partidului şi, spunând eu că pregătirea lor justifică să sară toate treptele. A fost o eroare pe care o recunosc", a spus Traian Băsescu.

Acum ne vedem nevoiți să revenim la declarațiile respective, căci iată, europarlamentarul se contrazice pe sine însuși și se dovedește că, până la urmă, tot îi mai pasă de partid, doar cât să-l scoată de sub conducerea actuală, despre care nu se sfiește să afirme textual că ”Credibilitatea Elenei Udrea este nulă şi ar fi un gest raţional ca PMP să-l susţină pe Kalus Iohannis în turul al doilea al prezidenţialelor", a mai spus Preda.

Și totuși, de unde până unde și în ce calitate – căci aceea de vicepreşedinte al PMP pentru afaceri europene e cumva nepotrivită și neconvingătoare în acest context – se apucă să facă Cristian Preda analiza rezultatelor, înaintea și în locul conducerii PMP? În orice formațiune politică, indiferent din ce parte a eșichierului, ceea ce face vicepreșul Preda se cheamă indisciplină și instigare la revoltă. "După eşecul de ieri, credibilitatea ei în faţa partidului este, oricum, nulă.” spune Preda, ca și cum credibilitatea sa ar fi neștirbită, mai ales după declarația mai sus menționată, în care pretindea senin că și-a încheiat socotelile cu partidul. Rațiunea este însă alta și aceasta răzbate tot dintre rândurile declarației ofensatoare la adresa candidatului PMP. Conform cutumei politice, candidatul care nu reușește să intre în turul doi își anunță sprijinul pentru unul din cei doi rămași în cursă. Și pentru că Cristian Preda este un politician inteligent, face ce știe el mai bine: adică se ofertează și s-ar vinde, prin metoda descrisă mai sus. Nu este nevoie decât să îi ia caimacul ”susținerii” Elenei Udrea și să-l ofere repejor, primul, lui Klaus Iohannis. Manevra este neprincipială, ca să nu spunem diabolică, pentru că o lasă pe blonda lui Băsescu de căruță, cu autoritatea știrbită. Udrea ar fi umilită acum să-și anunțe și ea susținerea către Iohannis, în acest context acid. Pentru Victor Ponta nu poate opta, evident. Cristian Preda a jucat din punct de vedere politic rolul gropbianului care a îmbrâncit femeia la urcarea în autobuz și a ocupat singurul loc rămas liber, pe scaun. Gest absolut revoltător, chiar și atunci când victima e doar Elena Udrea, mai ales că europarlamentarul argumentează senin: ”Acesta e mai mult decât un gest raţional. Pentru PMP, e o datorie de onoare.” O fi rațional, căci intrigile din spatele acestui gest sunt evidente, cât despre onoare, să avem pardon. Prea puțină...
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 noi, 2014
anti jhigodii
o jhigodie de om
din pacate pentru el, daca nu ar sta sub umbrela unui partid nu ar lua voturi. Macar Udrea a luat voturi din postura de locomotiva a partidului. De aceea ciuma rosie are atatea voturi, fiindca a pastrat oameni care ajuta masinaria de voturi nu lingai care ocupa locul altor oameni mai capabili. Huo !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ