Sistemul bancar nu resimte jocul politic. Consecințe: din 2014 credite mai ieftine pentru români

| 17 dec, 2013

Altfel spus, deși pentru moment este încă neclar dacă Moș Crăciun le va aduce românilor un nou buget, în contextul în care președintele Traian Băsescu încă tergiversează luarea unei decizii, cu siguranță în sacul de cadouri din acest an se vor afla și rate mai mici pentru anul viitor dedicate debitorilor ale căror rate variabile urmează să fie ajustate în perioada următoare.

În timp ce scena politică fierbe, economia reală merge din ce în ce mai bine, dovadă inclusiv modul în care sistemul bancar și piața monetară au reacționat la tensiunile din ultima perioadă.

Desigur, inițial au existat creșteri ale cursului de schimb, datorate în mod special deciziei președintelui de a refuza aprobarea memorandumului încheiat cu FMI și promulgarea legii bugetului de stat. Dar, după ce cabinetul și-a exprimat hotărârea de a continua reformele la care s-a angajat prin acesta și după ce actorii de pe piață s-au convins că președintele, chiar dacă provoacă turbulențe, nu poate să genereze un blocaj pe termen lung, lucrurile au început să reintre în normal.

Or, acest ”normal” înseamnă acum un capital semnificativ de încredere în economia românească și perspectivele ei de dezvoltare, vizavi de care, în doar un an de zile, cabinetul condus de Victor Ponta a reușit să clădească o percepție pozitivă solidă. Urmare a mixului de politici fiscale, monetare și economice implementate în această perioadă de timp, România a reușit să depășească toate previziunile în materie de creștere economică, să ajungă la cel mai ridicat nivel al exporturilor de după revoluție și să înregistreze majorări semnificative ale producției industriale și agricole. Și toate acestea în condițiile în care rata inflației este din ce în ce mai scăzută, deficitul a ajuns la cel mai scăzut nivel de la intrarea în UE, iar rata de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 27%, un nivel fără precedent în acest exercițiu bugetar.

Toate aceste performanțe au generat un boost de încredere în economia românească. Iar evoluția ascendentă a început să se manifeste nu doar la nivelul indicilor de încredere macroeconomică sau al ratingurilor de țară, ci și în zone cu relevanță mult mai directă pentru viața de zi cu zi a oamenilor.

Unul dintre exemplele în acest sens este evoluția indicatorului Robor, care reflectă dobânda la care băncile se împrumută în lei pe termen de trei luni de pe piaţa monetară. Acest indice a atins luni un nou minim istoric luni, coborând la 2,5% pe an. Or, ținând cont că Robor este  folosit ca reper de preţ în contractele de credite de retail în lei, scăderea înregistrată de acest indicator este interpretată de către analiști drept un semnal care vestește ieftinirea creditării.

Altfel spus, deși pentru moment este încă neclar dacă Moș Crăciun le va aduce românilor un nou buget, în contextul în care președintele Traian Băsescu încă tergiversează luarea unei decizii, cu siguranță în sacul de cadouri din acest an se vor afla și rate mai mici pentru anul viitor dedicate debitorilor ale căror rate variabile urmează să fie ajustate în perioada următoare. Ceea ce, cu siguranță este o veste care va face sărbătorile mai fericite pentru mulți români.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ