Situaţia din România, discutată la Strasbourg: "Suntem şocaţi de tratamentul aplicat protestatarilor"

| 02 oct, 12:30

România este în centrul sesiunii plenare din această săptămână a Parlamentului European, unde cresc îngrijorările privind independenţa Justiţiei, respectarea normelor democratice şi protecţia drepturilor civile în România.

Luni seara, o dezbatere extraordinară are loc în comisia LIBE, cu participarea lui Frans Timmermans, urmand ca, miercuri, o Rezoluţie privind ţara noastră să fie citită în plen, acolo unde este aşteptată şi Viorica Dăncilă.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans.

Pe ordinea de zi a comisiei s-a aflat un raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, din 2017, şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia care critică unele modificări aduse legilor Justiţiei.

Europarlamentarii români membri în comisie sunt Monica Macovei, Sogor Csaba, Traian Ungureanu. Maria Grapini şi Emilian Pavel sunt supleanţi.

La discuţiile din Comisie a participat şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

"Decizia finală în cazul demiterii şefei DNA aparţine preşedintelui, CCR l-a obligat să fie de acord. Activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care ultimul MCV a fost mai degrabă pozitiv. Există un risc real ca România să facă paşi înapoi. Comisia face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen în această săptămână", a declarat Frans Timmermans, notează ziare.com.

"Ar fi o tragedie dacă pe ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în direcţia opusă. Facem apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună Justiţia din România, există posibiliatea de a rectifica cursul", a mai spus acesta.

"Am vizitat România, m-am întâlnit de mai multe ori cu prim-ministrul şi cu liderii celor două Camere. Nu pot să ascund că evoluţiile recente sunt o sursă de îngrijorări pentru Comisie, aşa cum au fost pentru protestatari. Cu toţii am fost şocaţi de imaginile cu protestatari paşnici şi de cum au fost ei primiţi", a adăugat Frans Timmermans.

Parlamentul European ar urma să adopte o rezoluţie cu privire la situaţia din România în luna noiembrie.

Tag-uri: Proteste, romania
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ