SONDAJ: 75% dintre români spun că NU fumează, iar 51% NU permit niciodată fumatul în casă

| 27 ian, 16:22

Trei sferturi (75%) dintre respondenții unui sondaj IRES, realizat în perioada 21-25 ianuarie, spun că nu fumează deloc tutun, iar 79% au o părere bună sau foarte bună despre legea care interzice fumatul în spațiile publice din România.

Potrivit sondajului făcut public miercuri, 18% dintre subiecți afirmă că fumează tutun zilnic, iar 7% susțin că fumează tutun mai rar. Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenților cu vârste între 18 și 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Totodată, 93% dintre participanții la sondaj au auzit despre legea care prevede interzicerea fumatului. 79% au o părere bună sau foarte bună cu privire la interzicerea fumatului în toate spațiile publice, inclusiv baruri și cafenele.

"30% dintre respondenții care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea antifumat le va influența comportamentul referitor la ieșirile în oraș; astfel, 15% dintre intervievați susțin că vor ieși mai des în oraș, 1% dintre ei declară că vor începe să iasă în oraș odată cu implementarea acestei legi, iar 10% dintre participanții la studiu susțin că odată cu adoptarea legii vor ieși mai rar în oraș. În același timp, 69% dintre respondenți declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea antifumat", se arată în comunicatul de presă care însoțește sondajul IRES.

Studiul mai relevă că 51% dintre români nu permit niciodată fumatul în casă, în timp ce 25% susțin că fumatul, deși nu este permis în întreaga casă, este permis în unele camere sau într-o singură cameră. Doar 2% dintre participanții la studiu declară că în casele lor fumatul este permis peste tot.

Un sfert (26%) dintre fumătorii participanți la acest studiu cheltuie până la 30 lei săptămânal pe țigări, 19% cheltuie între 31 și 50 de lei, iar 30% cheltuie între 51 și 100 lei săptămânal.

"Doar 1% dintre participanții la studiu folosesc alte produse din tutun, care nu se fumează, de exemplu tutunul de prizat sau cel de mestecat, același procent din populația investigată utilizând o țigară electronică în prezent; totuși, 8% dintre intervievați au folosit, în trecut, țigara electronică", precizează comunicatul IRES.

Potrivit sondajului, 82% dintre fumătorii intervievați au deprins acest obicei înainte de 22 de ani, iar aproape jumătate dintre subiecți au răspuns că au fumat prima dată înainte de 18 ani. Astfel, 13% dintre subiecți fumează de maxim 5 ani, 16% fumează de o perioadă situată între 6-10 ani, 17% — între 11 și 15 ani, 18% — între 16 și 20 de ani, 20% — între 21 și 30 de ani, 15% — peste 31 de ani.

În ceea ce privește numărul de țigări fumate pe zi, 11% dintre subiecții fumători au răspuns că fumează între 1 și 5 țigări, 26% — între 6 și 10 țigări, 20% — între 11 și 15 țigări, 32% — între 16 și 20, 8% — mai mult de 20. Potrivit sondajului, aproximativ jumătate dintre respondenți (52%) fumează prima țigară în primele 30 de minute ale dimineții.

Dintre respondenții fumători, 43% au vizitat un doctor sau un specialist în probleme medicale în ultimul an. Dintre aceștia, 68% au făcut acest lucru o dată sau de două ori, 19% au vizitat un specialist în probleme medicale de trei până la cinci ori, iar 13% de la șase sau mai multe ori.

"Patru din zece fumători care au participat la acest studiu declară că au încercat să se lase de fumat în ultimul an de zile. Aproximativ o cincime dintre fumătorii intervievați intenționează, conform propriilor declarații, să renunțe la fumat în următoarea lună, iar mai mult de un sfert dintre ei nu sunt interesați să se lase de fumat. Respondenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani sunt cel mai puțin interesați să renunțe la fumat", se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce privește avertismentele de pe pachetele de țigări, studiul relevă că acestea nu par să aibă un impact puternic asupra fumătorilor. 70% dintre cei intervievați spun că nu s-au gândit să renunțe la fumat din cauza acestor avertismente.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2.074 indivizi de 18 ani și peste și are o eroare maximă tolerată de ą 2,2%.

Citeşte şi: CCR a decis: Fumatul în toate spaţiile publice, INTERZIS

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ