Soros: Europa s-ar putea confrunta cu 25 de ani de stagnare economică de tip japonez

| 12 mar, 2014

Europa s-ar putea confrunta cu 25 de ani de stagnare în stilul celei înregistrate de Japonia, dacă politicienii nu promovează o integrare mai puternică a zonei euro şi nu schimbă politicile care au descurajat creditarea, a declarat miliardarul american George Soros.

Japonia este invocată deseori ca exemplu de stagnare a economiei. După ce a consemnat creştere spectaculoasă a PIB şi dezvoltare industrială în cea mai mare parte a perioadei de după Al Doilea Război Mondial, Japonia a intrat abrupt în recesiune la începutul anilor '90, după care a urmat o lungă perioadă de stagnare.

PIB-ul Japoniei a revenit recent pe creştere, ca urmare a unor măsuri agresive de stimulare a economiei.

Criza financiară care a afectat regiunea începând din 2010 s-a încheiat, însă Europa are de rezolvat "o criză politică ce a divizat regiunea între state creditoare şi state datoare", a spus Soros, într-un interviu acordat Bloomberg.

În acelaşi timp, băncile au fost încurajate să adopte măsuri pentru a trece de teste de stres, în loc să stimuleze economia prin creditarea companiilor, a adăugat el.

"Europa s-ar putea să nu supravieţuiască unei perioade de 25 de ani de stagnare. Trebuie să meargă mai departe cu integrarea. Trebuie să rezolve problema băncilor, pentru că Europa a rămas în urma restului lumii în această privinţă", a declarat Soros.

Miliardarul, al cărui fond de hedging a crescut cu 20% în medie în perioada 1969-2011, a fost un critic constant al structurii zonei euro şi al reducerilor bugetare impuse ţărilor cu datorii foarte mari, precum Grecia şi Spania, în timpul crizei datoriilor.

Europa are nevoie de politici "mai radicale" pentru a evita o lungă perioadă de stagnare, a avertizat investitorul.

Acţiunile băncilor europene se tranzacţionează la preţuri reduse, ceea ce le face atractive pentru investiţii. Totuşi, anul 2014 va fi foarte dificil pentru instituţiile de credit europene, care trebuie să-şi reducă activele şi să-şi crească capitalul, astfel încât să de testele treacă de stres organizate de Banca Centrală Europeană, a spus el.

Soros Fund Management, fondul de hedging transformat de Soros anul trecut într-un birou pentru administrarea averii personale, a înregistrat anul trecut profit de 5,5 miliarde de dolari, potrivit firmei LCH Investments.

Profitul firmei lui Soros pentru 2013 este cel mai ridicat în rândul fondurilor de hedging, potrivit LCH, firmă specializată în investiţii în astfel de fonduri şi administrată de Edmond de Rothschild Group.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ