Spania/alegeri: Stânga radicală îi depăşeşte pe socialişti în sondaje

| 05 iun, 18:53

Partidul spaniol ce reprezintă stânga radicală, Podemos, împreună cu aliaţii săi i-ar putea depăşi pe socialişti la alegerile legislative anticipate de pe 26 iunie, relevă trei sondaje publicate duminică şi prezentate de AFP.

Conform acestor sondaje, Partidul Popular (PP), condus de premierul în exerciţiu Mariano Rajoy, este cotat în intenţiile de vot cu procente cuprinse între 27,7% şi 31%. La alegerile de pe 20 decembrie, PP a obţinut 28,7% din voturi. 

În schimb, aceleaşi sondaje arată că Partidul Socialist (PSOE) riscă să ajungă a treia forţă politică, având procente între 20,2% şi 21,6%, în timp ce pe locul doi ar veni cu procente cuprinse între 23,7% şi 25,6% 'Unidos Podemos', alianţa formată din Podemos şi formaţiunea Stânga Unită. Socialiştii sunt urmaţi în aceste sondaje de formaţiunea liberală Ciudadanos, cu pocente cuprinse între 14% şi 16,6%. 

După ce a fost mult timp prima forţă a stângii spaniole, PSOE a obţinut la scrutinul din decembrie 22%, urmat la mică distanţă de Podemos, cu 20,7%. Cele două formaţiuni tradiţionale spaniole, PP şi PSOE, au pierdut la acele alegeri voturi în favoarea Podemos şi Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă. 

De atunci, atât premierul Rajoy, cât şi liderul PSOE, Pedro Sanchez, au încercat separat să formeze o coaliţie, dar amândoi au eşuat din cauza configuraţiei parlamentare foarte fragmentate. În luna februarie, regele Felipe l-a desemnat pe Pedro Sanchez premier, dar acesta nu a reuşit să obţină votul parlamentului. Blocajul politic a persistat, iar regele a fost nevoit în final să convoace alegerile anticipate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ