Specialiştii sunt în alertă! A fost recreat virusul care a ucis zeci de mii de oameni

| 13 iun, 2014

Specialiştii sunt în alertă. Aceştia consideră că acţiunea este o nebunie. Este vorba despre virusul gripei aviare. Acesta conţine toate ingredientele genetice pentru a forma un agent patogen similar aceluia care a declanşat pandemia devastatoare din 1918, potrivit unui studiu publicat miercuri în Statele Unite.

Virusologii au identificat opt gene în mai multe tulpini de virusuri gripale, izolate în organismul raţelor sălbatice, care prezintă similarităţi remarcabile cu cele care alcătuiesc virusul vinovat de pandemia de gripă din 1918, care a făcut 50 de milioane de victime pe plan mondial.

"Există rezervoare de gene în natură care au potenţialul, prin recombinare, de a provoca pandemii grave în viitor", a subliniat Yoshihiro Kawaoka, virusolog la Universitatea Wisconsin-Madison, principalul autor al acestui studio.

Pentru a se găsi un leac la o posibilă epidemie, cercetătorii au apelat la o metodă denumită "genetică inversă". Mai exact, ei au produs un virus mai virulent pe şoareci şi dihori decât un virus gripal obişnuit, însă nu la fel de patogen ca acela din 1918. În plus, acel virus nu putea să se transmită între aceste mamifere pe cale aeriană, principala cale de transmitere a gripei.

Noile cercetări nu sunt văzute cu ochi bunii de toţi specialiştii. Mai exact, Lord May, fostul consilier pe probleme de ştiinţă al guvernului Marii Britanii, afirmă căcercetarea pe care o face e absolut nebunească. Este extrem de periculoasă. Sunt de acord, există un pericol, dar nu provine de la virusurile care există în animale, ci din laboratoarele oamenilor excesiv de ambiţioşi”.

Şi un virusolog consideră se declară îngrijorat. „Este o nebunie”, a explicat Simon Wain-Hobson, virolog de la Institutul Pasteur din Paris.

Arată o lipsă profundă de respect pentru procesul decizional colectiv pe care l-am urmat în lupta contra infecţiilor. Dacă societatea, omul de rând inteligent, ar înţelege ce se petrece, ar spune «Ce Dumnezeu faci?!», a mai adăugat cercetătorul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ