La coada Europei: Abia 1 român din 5 a început să muncească de acasă de la începutul pandemiei

| 24 aug, 19:17

Numărul angajaţilor care lucrează de acasă a crescut important într-o perioadă scurtă de timp în toate ţările europene, însă România numărul românilor care lucrează remote se menţine în continuare scăzut.

Un studiu realizat de Eurofound - Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă - arată că peste 30% din locuri de muncă din Europa pot fi realizate de la distanţă.

"Această trecere bruscă spre telemuncă pentru un număr atât de mare de angajaţi a fost posibilă datorită iniţiativelor luate de guverne pentru a facilita punerea în aplicare a acestui aranjament. Mai multe ţări au făcut acest lucru pe baza unei stări de urgenţă, care a modificat legislaţia referitoare la telemuncă în timp. Totuşi, angajaţii care lucrează de acasă se confruntă deseori cu graniţe neclare între muncă şi viaţa personală. Acest lucru face mai dificilă înregistrarea, monitorizarea şi controlul programului de lucru", se arată în raportul Eurofound, citat de Ziarul Financiar.

Citeşte şi Patru din cinci directori generali nu se mai tem de scăderea productivităţii în munca de acasă

În România, circa 18,4% dintre respondeţi au început să lucreză de acasă ca urmare a pandemiei COVID-19, media europeană fiind de 36,8%.

Un alt studiu indică acelaşi procentaj scăzut al joburilor remote în rândul românilor. Din 5,57 milioane de angajaţi români, doar 1,5 milioane ar putea, teoretic, să lucreze de acasă. Circa 37% din forţa de muncă din UE poate să îşi desfăşoare activitatea online, conform unui studiu VoxEU.org. La nivel european, media este de 37%, pe primul loc fiind Luxemburg (54%), conform studiului.

Studiul Vox.EU a mai arătat că 74% dintre meseriile bănoase se pot desăşura de acasă, iar 66% dintre absolvenţii de studii superioare pot presta telemunca, în timp ce doar 10% din angajaţii cu nivel redus de educaţie o pot face.

Citeşte şi Peste jumătate din corporatiştii din Bucureşti încă lucrează de acasă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ