Statul român a decis să o audieze pe cântăreaţa din Moldova care a făcut declaraţii anti-româneşti

| 24 sep, 2014

Preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), Monica Cămărăscu, a anunţat că interpreta basarabeană Irina Tarasiuc va fi audiată pe 21 aprilie 2015 de Comisia pentru cetăţenie din cadrul ANC în legătură cu solicitările înregistrate pentru retragerea cetăţeniei române.

Monica Cămărăscu a precizat miercuri, la Parlament, în cadrul şedinţei Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, cu există trei solicitări depuse la ANC pentru retragerea cetăţeniei cântăreţei.

"În actuala reglementare termenul pentru a fi citată este 21 aprilie 2015 pentru Irina Tarasiuc, pentru a-şi putea face apărarea. Comisia pentru cetăţenie face toate solicitările şi demersurile către autorităţile statului care sunt în măsură să-şi exprime un punct de vedere cu privire la săvârşirea de către Irina Tarasiuc a unor fapte care aduc atingere prestigiului României. În cazul de faţă suntem ca o instanţă de judecată care trebuie să respecte toate principiile de drept, inclusiv acest drept la apărare', a spus Cămărăscu.

Ea nu a dorit să comenteze declaraţiile Irinei Tarasiuc: 'Mă abţin. Nu pot să le comentez'.

Preşedinta ANC a precizat că pentru Irina Tarasiuc 'cetăţenia română a fost acordată prin ordin al preşedintelui, cererea dumneaei fiind făcută în anul 2012, acordarea cetăţeniei făcându-se prin ordin în 2014 şi depunerea jurământului s-a făcut la o misiune diplomatică de la Bălţi'.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu FRUMOASA care a făcut declaraţii anti-româneşti


Cămărăscu a subliniat că pentru cei care solicită acordarea cetăţeniei române este obligatorie cunoaşterea limbii române, pentru că participă la un interviu în care trebuie să ştie să vorbească, să scrie şi să citească, iar la redobândire cunoaşterea limbii române nu este o condiţie stricto sensu prevăzută de lege.

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Mircea Dolha, consideră că legislaţia pentru acordarea cetăţeniei are 'lacune'.

'Din nefericire, aceştia sunt paşii procedurali. Vom sta până în aprilie 2015, când va fi invitată şi sunt convins că avem toate motivele temeinice (...) şi va pierde cetăţenia, pentru că o merită. Există câteva lacune în legislaţie şi vrem să le modificăm, pentru că sunt cetăţeni care vor să îşi redobândească cetăţenia, fiind urmaşi ai unor cetăţeni români care se aflau pe teritoriul altor state, Basarabia, Bucovina, Maramureşul istoric, Ucraina, dar nu cunosc limba română. Unii chiar învaţă jurământul pe care îl depun faţă de ţară papagaliceşte şi apoi se constată că nu cunosc limba română, ba, mai mult, se exprimă în scris şi citit doar în limba rusă. Nu este acceptabil, nu se poate aşa ceva', a spus Dolha.

Cântăreaţa Irina Tarasiuc a scris pe Facebook că pentru ea paşaportul românesc este doar o viză care îi permite să călătorească, şi nu o cetăţenie, pentru că se consideră moldoveancă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ