STENOGRAME. Ioan Neculaie, arestat preventiv, către un martor: „Să nu fi spus vreo prostie pe acolo...”

| 08 feb, 19:11

Milionarul Ioan Neculaie, patronul clubului de fotbal FC Brasov, recruta funcţionari publici şi îi plătea să îl înveţe cum să înşele statul, spun procurorii. Este unul dintre argumentele cu care aceștia au reuşit să convingă judecătorii să îl aresteze. Până acum, era cercetat în libertate pentru spălare de bani şi evaziune.

Omul de afaceri - susţin anchetatorii - apela la ajutorul unor funcţionari publici - pe care apoi îi recruta pentru a-i angaja în firmele sale -, pentru a face evaziune fiscală. Asta reiese din declaraţiile martorilor audiaţi. Fostul comisar şef al Gărzii Financiare Braşov, care a fost angajat ulterior ca director în cadrul grupului de firme controlat de Ioan Neculaie, a povestit procurorilor că omul de afaceri i-a cerut sfatul pentru operaţiunea de vânzare a bazei sportive ICIM către FC Braşov.

Declaraţie suspect: „Au discutat că trebuie aşteptat ca ICIM să iasă din insolvenţă, se ştia că va ieşi cu TVA de recuperat şi se dorea vânzarea activelor de la baza sportivă ICIM către FC Braşov. În acest fel, FC Braşov scăpa de TVA-ul datorat, ICIM compensa parte din TVA cu TVA-ul de recuperat de la stat, urmând ca FC Braşov să achite ratele lunare către ICIM SA conform contractului, iar ICIM SA să achite TVA-ul la stat”.

Procurorii spun că baza sportivă a fost supraevaluată, astfel încât după vânzarea între două firme din acelaşi grup, Ioan Neculaie ar fi cerut un TVA de 9 milioane de lei de la stat.

Reporter: „Aţi înregistrat în contabilitate investiţii fictive, la stadionul ICIM?”

Ioan Neculaie: „Du-te, mă, de-aici cu investiţiile tale fictive! Cum să facem noi aşa ceva?”

Potrivit procurorilor, Ioan Neculaie ar fi vrut să se asigure că în acte returnarea de TVA este legală.

Neculaie Ioan: Aşa, aşa, că atunci când a trebuit să facturăm pentru ICIM, n-am mai putut factura că ICIM-ul era în insolvenţă.

Doamnă: „Da!”

Neculaie Ioan: „Am facturat, în schimb, toată achiziţia materială de unde am dedus TVA la Level ( o alta firmă din grup ) am facturat-o către.... să nu ne acuze cineva de evaziune, tocmai pentru asta am facturat doar 15 milioane de...”.

Doamnă: „Da, păi asta a fost în urma controlului care a fost la Level exact, în 2010. Că erau trecute lucrări în curs şi neterminate şi ce-a găsit în evidenţă, ne-a pus să facturăm atunci”.

Neculaie Ioan: „Da, şi s-a facturat corect”.

Doamnă: „Da, da, da”.

Sursa: referat procurori

Procurorii susţin că Ioan Neculaie a discutat telefonic cu aproape toţi cei care au fost la audieri, încercând să afle ce au declarat sau să le influenţeze mărturiile. Cei mai mulţi martori au fost audiaţi înainte de reţinerea omului de afaceri, în 28 ianuarie.

I. Neculaie: „Ce-ai mai spus ? Să nu fi spus vreo prostie pe acolo...”

Domn: „N-am spus, am numai ce am ştiut eu, dacă n-am ştiut nimic, de unde să le ştiu, dacă n-aveam la cunoştinţă... cu privire la toate chestiunile astea, eu am fost fictiv, n-am ştiut exact, ce şi cum...”

I. Neculaie: „Cum ai fost fictiv, cum adică fictiv ?”

Domn: „Pus acolo în consiliu, şi la astea n-am avut cunoştinţă de ICIM, nici măcar nu eram la ICIM, eram la FC Braşov”.

I. Neculaie: „Păi şi cum să fi pus fictiv, ai fost pus legal, nu fictiv”.

Domn: „Da!”

I. Neculaie: „Nu erai legal ?”

Domn: „Ba da, legal!”

Sursa: referat procurori

Anchetatorii mai spun că au cerut arestarea lui Ioan Neculaie tocmai pentru că acesta a încercat să facă presiuni asupra martorilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ