Strategia de tranziţie la TV digitală a fost avizată de CNA: SNR va transmite TVR şi posturi private

| 14 mai, 2013

CNA a avizat favorabil strategia prin care Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va primi unul dintre cele 5 multiplexe ce vor fi acordate de statul român pentru tranziţia la TV digitală terestră, cu obligaţia de a retransmite TVR 1 şi 2, dar şi unele posturi private care emit analogic terestru.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat şi avizat favorabil, în şedinţa de marţi, un proiect de Hotărâre a Guvernului (HG) pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.

CNA a reluat discuţiile cu privire la acest proiect după ce, pe 25 octombrie 2012, a mai avizat o dată favorabil acest proiect de HG, cu două amendamente. Astfel, CNA a cerut ca pe primul multiplex acordat de statul român Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR) să fie retransmise, alături de posturile publice TVR 1 şi TVR 2, şi unele televiziuni private. De asemenea, membrii CNA au decis, la propunerea membrului Narcisa Iorga, ca în cazul TVR 2 - a cărui transmisie analogică va fi întreruptă - să existe un termen limită de 20 de zile în care să se facă tranziţia la digital, astfel încât publicul să nu fie afectat.

Ulterior, pe traseul de avizare a proiectului de HG au mai apărut unele modificări la forma avizată iniţial de Consiliu, iar prevederea cu 20 de zile a dispărut. Însă, după discuţii cu reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), marţi, a fost introdus din nou acest termen de 20 de zile.

"Am insistat pentru acest termen pentru a avea siguranţa că această întrerupere a emisiei TVR 2 nu va afecta publicul", a spus Narcisa Iorga, în şedinţa de marţi a CNA, apreciind totodată "deschiderea" Ministerului Comunicaţiilor de a reintroduce prevederea referitoare la termenul de 20 de zile.

În urma acestor discuţii, membrii CNA au avizat din nou favorabil, cu unanimitate de voturi, proiectul de HG privind strategia de tranziţie la digital.

Potrivit proiectului de Strategie, România trebuie să implementeze tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră până pe 17 iunie 2015. În acest sens, România poate implementa, la nivel naţional, patru multiplexe digitale terestre în banda UHF (ultra high frequency) şi unul în banda VHF (very high frequency), rămânând ca la nivel regional/local să existe posibilitatea alocării unor multiplexe digitale terestre suplimentare în funcţie de posibilităţile tehnice.

Strategia prevede că "operatorul care transmite în prezent programele televiziunii publice în format analogic (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, n.r.) va implementa un proiect de extindere, la nivel naţional, a experimentului existent de televiziune digitală în standard DVB-T". Proiectul pilot va utiliza frecvenţele radio alocate pentru reţeaua actuală de televiziune analogică TVR 2 din UHF, cu impunerea unor condiţii de preluare şi transmisie "free to air", în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii pentru programele publice de televiziune.

Condiţiile tehnice minimale pentru implementarea acestui proiect sunt: standardul de transmisie DVB-T2; acoperire în condiţiile recepţiei fixe de 40% din populaţie până la data de 1 iulie 2014, respectiv 70% din populaţie până la data de 17 iunie 2015; posibilitatea utilizării infrastructurii proprii.

Transmisia analogică pe cale radio terestră a programului public TVR 2 va înceta treptat, pe regiuni, pe măsura implementării proiectului, respectiv prin transmisia în sistem digital, după un calendar agreat de Consiliul Naţional al Audiovizualui (CNA), Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare pentru Comunicaţii (ANCOM) şi operator. Întreruperea trasmisiei programului public TVR 2 necesară implementării strategiei nu va depăşi 20 de zile calendaristice.

SNR va beneficia de un acord din partea ANCOM pentru extinderea proiectului pilot actual de televiziune digitală terestră, până la data prevăzută pentru încetarea totală a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015. De acelaşi tip de acord pot beneficia, în aceleaşi condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii şi alţi operatori, în limitele tehnice permise de planurile de frecvenţe analogice/digitale.

De asemenea, strategia prevede că se va lansa, cu începere de la 1 august 2013, o campanie de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea terestră analogică la televiziunea terestră digitală.

Cel târziu la data de 17 iunie 2015 va înceta orice emisie analogică de televiziune terestră. În perioada de tranziţie, până la data de 17 iunie 2015, se va asigura de către SNR şi transmisia în paralel (simulcast) a programului public TVR1 în sistem analogic în banda VHF.

Strategia stabilieşte şi procedura de acordare a celor cinci multiplexe digitale. Astfel, un multiplex digital naţional din cele patru se va acorda, conform legii, prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM, către SNR. Acest multiplex va funcţiona în banda UHF, cu posibilitatea de transmitere a posturilor publice şi private de televiziune după 17 iunie 2015 şi va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

Restul de patru multiplexe digitale naţionale - trei multiplexe în banda UHF şi unul în banda VHF - vor fi acordate conform legii, prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după 17 iunie 2015.

Standardul de televiziune digitală terestră utilizat pentru transmisia celor cinci multiplexe va fi DVB-T2.

Multiplexele regionale/locale vor fi acordate prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM.

În exercitarea atribuţiilor sale de coordonare a procesului de tranziţie la televiziunea digitală terestră, ANCOM va colabora cu CNA, care va fi responsabil de: monitorizarea şi asigurarea punerii în practică, împreună cu Ministerul Culturii, a politicilor audiovizuale asumate de România, a campaniilor de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră; acordarea licenţelor audiovizuale digitale în cadrul multiplexelor pentru serviciile media audiovizuale digitale, în conformitate cu responsabilităţile ce îi revin potrivit legii.

Proiectul de Strategie privind tranziţia la televiziunea digitală a fost postat pe site-ul MCSI pe 20 septembrie 2012, la câteva zile după ce ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Societatea Naţională de Radiocomunicaţii ar putea să retransmită în format digital un număr de 15 programe TV, proiect care necesită investiţii între 10 şi 20 milioane de euro.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA din 25 octombrie 2012, Decebal Popescu, consilierul ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, a spus că, până la momentul respectiv, se făcuseră investiţii de aproape 100 de milioane de euro în reţelele SNR.

În aceeaşi şedinţă, reprezentanţii ANCOM au spus că 10-15% din populaţie foloseşte antene fixe pentru a recepţiona posturi TV.

Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea şi divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicaţii din România. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, SNR a consemnat în 2011 o cifră de afaceri de 331,6 milioane de lei, în scădere cu 2% faţă de anul precedent, şi o pierdere netă de 44,1 milioane de lei, de la 43,4 milioane de lei în 2010.

În august 2010, Guvernul român a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră. Această hotărâre a fost luată de Guvern, deşi România se angajase în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.

Decizia de atunci a Guvernului a determinat ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexe). Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două multiplexe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini achitate în cadrul licitaţiei. Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.

Tag-uri: cna, Digitalizare, SNR, tvr
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ