Stratfor: Marea Britanie poate fi jucător important pe piaţa gazelor de şist

| 02 iul, 2013

Un studiu realizat de British Geological Survey estimează că rezervele de gaze de şist ale Marii Britanii ar putea să se ridice la 64.000 de miliarde metri cubi, faţă de estimările preliminare care vorbeau de rezerve mai mici de 1.000 de miliarde metri cubi, ceea ce ar putea face din Marea Britanie unul din cei mai importanţi producători mondiali de gaze de şist din afara Americii de Nord.

Ca urmare a scăderii rezervelor în Marea Nordului, Marea Britanie a devenit în 2004 un importator net de gaze naturale şi în prezent este unul din primii 10 mari importatori mondiali de gaze naturale. Autorităţile de la Londra vor să inverseze această tendinţă şi a luat măsurile necesare pentru a promova explorarea gazelor de şist, de exemplu prin eliminarea interdicţiei privind fracturarea hidraulică.

Potrivit British Geological Survey, zona centrală din Marea Britanie ar putea conţine între 23.300 şi 64.600 miliarde metri cubi de gaze de şist. British Geological Survey nu a precizat însă care este cantitatea care poate fi recuperată din punct de vedere tehnic, însă de obicei este vorba de 20 până la 30% din gazele existente. Chiar dacă rezervele sunt în zona de jos a estimărilor, este vorba de o cantitate de 4.600 până la 13.000 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, adică o cantitate similară cu cea a Poloniei, care alături de Marea Britanie a fost unul din principalii avocaţi ai dezvoltării gazelor de şist în Europa.

Gazele de şist ar putea revoluţiona securitatea energetică a Marii Britanii, în condiţiile în care ar acoperi necesarul intern şi ar putea de asemenea să fie exportate în Europa continentală, care de mult timp este una din cele mai importante pieţe de export ale Rusiei. Pe termen lung, rezervele mari şi o mai mare independenţă energetică ar oferi Londrei un avantaj faţă de ţările care îi furnizează energie şi i-ar putea permite să utilizeze energia ca un posibil instrument de politică externă.

Stratfor a identificat cinci factori care permit ţărilor să-şi dezvolte rapid rezervele de gaze de şist: formaţiuni de gaze de şist, companii energetice de talie mică dar cu spirit antreprenorial, acces la capital, infrastructură de conducte şi apă. Potrivit Stratfor, ţările în care aceşti factori sunt prezenţi sunt mai bine poziţionate pentru a-şi dezvolta resursele, iar Marea Britanie este una din puţinele ţări din afara Americii de Nord care deţine toţi aceşti factori.

Deocamdată nu este clar cum anume va progresa explorarea şi producţia de gaze de şist în Marea Britanie, relevă analiza Stratfor. Cu toate acestea raportul British Geological Survey este unul important deoarece a scos în evidenţă faptul că Marea Britanie este un jucător important pe piaţa gazelor de şist, indiferent dacă autorităţile de la Londra vor putea sau nu depăşi diferitele obstacole care stau în calea dezvoltării gazelor de şist. 

Companiile energetice au de gând să foreze 20 până la 40 de de puţuri, în următorii trei ani, pentru a evalua potenţialul de producţie. După ce acestea vor fi finalizate şi analizate va exista o imagine mai clară a potenţialului de gaze de şist în Marea Britanie, menţionează analiza Stratfor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ