Studiu: Aproape jumătate dintre români au smartphone-ul conectat permanent la internet

| 29 oct, 2014

Aproape jumătate dintre românii posesori de telefoane inteligente (49%) au aceste dispozitive conectate permanent la internet, relevă rezultatele unor studii de specialitate întocmite la nivel european şi local de un producător de electronice şi publicate, miercuri, cu ocazia aniversării la nivel mondial a Zilei Internaţionale a Internetului.

Conform sursei citate, circa 36% dintre adulţii europeni folosesc servicii de streaming online cel puţin o dată pe săptămână, iar aproape jumătate dintre utilizatorii din România au smartphone-ul permanent conectat la internet.

Studiile arată, totodată, că telefoanele mobile sunt folosite tot mai puţin pentru a efectua şi primi apeluri telefonice sau mesaje text şi tot mai mult pentru funcţiile lor secundare, dar la fel de importante, precum navigarea pe internet, verificarea reţelelor sociale sau accesarea contului bancar.

Pe plan local, cercetarea realizată în august 2014 a arătat că 45% dintre repondenţi au smartphone-ul conectat în permanenţă la internet, în creştere cu 7 puncte procentuale pe acest segment, comparativ cu anul 2013. În plus, aceştia au declarat că folosesc tot mai puţin funcţiile de bază ale telefonului, precum scrierea de mesaje text şi convorbirile telefonice, şi tot mai mult funcţiile smart ale dispozitivului (navigarea pe internet, GPS, diferite aplicaţii).

Pe de altă parte, o altă cercetare la nivel european (Indicele Techonomic) menţionează că 31% dintre cei chestionaţi folosesc streamingul online pentru a asculta muzică.

În privinţa dispozitivelor folosite, 94% dintre participanţii la studiu folosesc smartphone-ul, tableta sau PC-ul pentru a naviga pe internet, iar 86% dintre ei, pentru a-şi verifica e-mail-ul. Printre alte activităţi care necesită conexiune la internet şi pe care europenii le preferă se numără accesarea contului bancar de pe telefon sau tabletă, folosirea diferitelor aplicaţii mobile şi accesarea reţelelor sociale.

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită anual pe data de 29 octombrie. În urmă cu 45 de ani a avut loc, în premieră, conectarea a două calculatoare la internet pentru transmiterea unui mesaj între UCLA (California) şi Institutul de Cercetare Stanford. Mesajul a conţinut două caractere de text, respectiv primele două litere ale cuvântului 'login', respectiv 'l'' şi 'o'. Imediat după transmiterea mesajului conexiunea s-a întrerupt.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, 200 de miliarde de e-mail-uri sunt transmise zilnic, 1,5 GB sunt transmişi în fiecare minut pe internet, iar la nivel mondial există peste un miliard de site-uri. Estimările pentru anul 2015 arată că numărul dispozitivelor ce vor fi conectate la internet va ajunge la 25 de miliarde.

În România, domeniul '.ro' a fost alocat pentru prima dată în anul 1999 unui computer din cadrul Institutului pentru Cercetări în Informatică /ICI/ Bucureşti.

Conform raportului anual publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, numărul total de conexiuni de acces la internet broadband (bandă largă - n. r.) la puncte fixe a ajuns, în 2013, la 3,8 milioane, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, iar 60% dintre abonamentele de internet fix, contractate de persoanele fizice, permit viteze de transfer al datelor de cel puţin 30 Mbps.

Rata de acoperire a conexiunilor de acces la internet fix broadband la 100 de locuitori a fost, anul trecut, de 18,8%, în creştere cu 1,2%. De asemenea, rata de acoperire la 100 de gospodării a crescut, în 2013, cu 3,4%, până la 46,2%.

Conform datelor statistice, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ un milion erau instalate în mediul rural, înregistrând o creştere cu 13% faţă de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate în mediul urban, în creştere anuală cu 5%.

În plus, numărul total de conexiuni active la internet mobile se situa, la finele anului 2013, la 13,6 milioane (+35%), iar conexiunile active prin intermediul modemurilor/cardurilor USB au fost de 1,5 milioane (+8%). Un utilizator de internet mobil din România a consumat, în medie, în fiecare lună a anului 2013, o 'cantitate' de 70 MB prin intermediul telefoanelor mobile şi 1.520 MB prin intermediul modemurilor/cardurilor USB.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ