Semnalul TV analogic încetează în iunie 2015, iar ANCOM a scos la licitaţie 61 de licenţe TV digitale

| 02 dec, 2014

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat marţi anunţul şi caietul de sarcini pentru licitaţia privind acordarea celor două multiplexuri de televiziune digitală naţionale nealocate în procedura precedentă, precum şi a 40 de multiplexuri regionale şi 19 locale.

"Se lansează astfel o nouă licitaţie care să asigure tranziţia spre televiziunea digitală terestră şi încetarea totală a emisiei analogice terestre până la termenul prevăzut de 17 iunie 2015. (...) Primele oferte câştigătoare vor fi cunoscute la sfârşitul lunii ianuarie 2015 şi ulterior ANCOM va anunţa dacă se impune organizarea etapei de licitaţie pentru anumite categorii', se arată într-un comunicat al ANCOM.

Potrivit datelor ANCOM, prin intermediul fiecărui multiplex naţional se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii ţări, în timp ce multiplexurile regionale şi locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un judeţ, respectiv o localitate.

Alocarea multiplexurilor se va face prin procedură de selecţie competitivă care presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În funcţie de existenţa sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitaţia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depăşeşte oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câştigătorilor făcându-se pe baza ofertei iniţiale. După ce se stabilesc câştigătorii şi preţurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitaţia va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor câştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuşi să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor', menţionează ANCOM.

Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câştigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune după data de 17 iunie 2015. Până la data de 1 mai 2017, câştigătorii celor două multiplexuri naţionale trebuie să pună în funcţiune un număr de cel puţin 36 de emiţătoare, în timp ce câştigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcţiune cel puţin un emiţător în fiecare zonă de alocare.


Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitaţiei pentru fiecare din cele două multiplexuri naţionale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale şi locale aceasta variază între 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucureşti şi 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ. Taxele de licenţă au fost stabilite de către Guvern în luna februarie 2014.

'Este de aşteptat ca la această licitaţie să participe titularii actuali de licenţe locale pentru difuzarea analogică a programelor de televiziune care doresc să emită în eter şi după 17 iunie 2015', a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Potrivit datelor ANCOM, la procedura de selecţie pot participa numai persoanele care au achiziţionat caietul de sarcini al cărui preţ este de 4.000 de lei. Pentru a fi admis în licitaţie, un candidat trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, enumerate în caietul de sarcini, printre care: să fie persoană juridică (societate comercială) română sau străină; să fi depus toate documentele prevăzute în mod complet şi corect, până la data limită; durata de funcţionare prevăzută în actul constitutiv să fie cel puţin până la data de 17 iunie 2025; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursă de la înfiinţare, dacă aceasta este mai scurtă de 3 ani, să fie de minimum 2.000.000 euro, în situaţia în care candidatul depune ofertă pentru multiplexurile naţionale. Nu pot participa la licitaţie mai multe companii care fac parte din acelaşi grup.

După data limită de primire a candidaturilor, Comisia va evalua toate dosarele primite şi va anunţa până pe 20 ianuarie 2015 candidaţii calificaţi în etapele ulterioare ale procedurii de selecţie, pe baza criteriilor din caietul de sarcini.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Documentaţia licitaţiei poate fi consultată pe site-ul ANCOM.

Tag-uri: ANCOM
loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ