Studiu: Ce domenii vor mai face angajări în următoarele trei luni

| 11 iun, 2013

Ritmul angajărilor va încetini în trimestrul al treilea în România, potrivit unui studiu Manpower, care indică o previziune netă de angajare de 10%, cu trei puncte sub nivelul din trimestrul anterior şi cu şapte puncte mai mică decât în perioada similară a anului trecut.

Previziunea netă de angajare reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor, în trimestrul următor, menţionează Manpower în raportul privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Astfel, dintre cei peste 630 de angajatori români intervievaţi, 70% nu prevăd nicio schimbare în trimestrul al treilea în ceea ce priveşte numărul angajaţilor, 19% spun că vor face angajări, iar 9% estimează reduceri de personal.

"Rezultatele pentru trimestrul al treilea reprezintă un trend continuu de angajări demne de luat în seamă, observate pe parcursul ultimilor doi ani. (...) Deşi aceste rezultate reflectă tiparul actual de schimbări rapide şi de incertitudine relativă la nivelul pieţei, companiile nu au încetat activitatea de angajare. Creşterea preconizată a numărului de locuri de muncă disponibile poate fi limitată datorită faptului că angajatorii rămân precauţi în faţa proceselor de indentificare şi evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociata condiţiilor de pe pieţele europeană şi americană încă planează asupra acestora, acest lucru influenţând în mod evident planurile de angajare ale companiilor", a declarat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România, citat de Mediafax.

El a adăugat că firmele româneşti continuă să se numere printre cele mai optimiste din Europa şi oferă oportunităţi de angajare în majoritatea domeniilor de activitate."Angajatorii îşi păstrează calmul în ciuda turbulenţelor existente pe pieţele internaţionale care ar putea să le afecteze afacerile: aceştia nu previzionează modificări semnificative ale volumului de personal", subliniază Petrof.

Angajatorii se aşteaptă la creşteri ale numărului de angajaţi în patru din cele opt regiuni, în următoarele trei luni. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate din Nord-Vest, acolo unde previziunea netă de angajare este de 21%, iar pentru regiunile din Sud şi din Vest angajatorii anunţă previziuni de 14% şi, respectiv, 10%. În Centru, angajatorii anticipează o creştere a numărului salariaţilor cu 7%.

În acelaşi timp, intenţiile de angajare din regiunea de Sud-Vest şi din Bucureşti & Ilfov au coborât la valori negative, iar previziunea pentru regiunea Bucureşti & Ilfov este cea mai puţin optimistă din primul trimestru al anului 2011 şi până în prezent.

Pe sectoare de activitate, previziunile scad în şapte dintre cele zece sectoare economice analizate şi în şase dintre cele opt regiuni. "Planurile de angajare ale companiilor de construcţii sunt negative pentru prima oară în ultimii doi ani. Angajatorii din anumite sectoare şi-ar putea dori să încerce avantajele unei forţe de muncă flexibile până în momentul în care impactul crizei din zona euro va fi mai clar definit", a adăugat Petrof.

  • Angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare anunţă cele mai optimiste planuri de angajare, cu o previziune netă de angajare de 15%. Un ritm constant al angajărilor este de aşteptat în sectorul public şi social (administraţiei publice şi serviciilor sociale), cu 12%. De asemenea angajatorii raportează estimări 11% şi 10% în transporturi, depozitare şi comunicaţii şi respectiv în sectorul de finanţe, asigurări, imobiliare şi servicii de afaceri. Companiile din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul anunţă planuri de un optimism rezervat cu o previziune de numai 9%.
  • În acelaşi timp, angajatorii din sectorul energiei electrice, gazelor şi apei anticipează reduceri ale forţei de muncă cu o previziune netă de angajare de -10%. Previziuni pesimiste de -6% sunt raportate atât în agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, cât şi în construcţii.

Planurile privind angajările se îmbunătăţesc sau rămân relativ stabile în doar 19 ţări şi teritorii conform unei analize a evoluţiei datelor de la an la an. La nivel global, perspectivele de angajare sunt cele mai bune în Taiwan, Brazilia, Panama, Peru şi Turcia, iar cele mai reduse în Italia, Irlanda, Spania, Belgia, Olanda şi Grecia.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţa de Muncă este realizat trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ