Studiu: Piaţa de publicitate digitală din România - 58,5 milioane de lei în primul semestru

| 09 dec, 2014

Piata de publicitate digitala din Romania s-a ridicat in primul semestru din 2014, la 58,5 milioane de lei (cca 13,1 milioane euro), potrivit celui mai recent studiu referitor la valoarea acestei piete, ROADS realizat de IAB Romania si PwC Romania.

Piața de publicitate digitală din România a crescut în termeni reali (like-for-like) cu 19% în primul semestru al anului 2014, în comparație cu aceeași perioadă din 2013.

Valoarea pieţei, raportată de către toate cele 21 de companii participante, cumulează 58,5 milioane de lei în H1 2014, conform datelor din cea mai recentă ediție a studiului ROADS, realizat de către IAB România şi PwC România. Totuși, deși se află pe un trend ascendent față de aceeași perioadă a anului 2013, piața de advertising digital din România a înregistrat în H1 2014 o scădere în termeni reali (like-for-like) dacă luăm ca termen de comparație cel de-al doilea semestru al anului 2013, cel în care s-au consemnat cele mai mari venituri din toată perioada analizată de studiul ROADS (2007-2014).

Astfel, valoarea raportată în H1 2014 de către grupul de referinţă, din care fac parte companiile care au participat atât la ambele ediţii din 2013 cât şi la această primă ediţie din 2014, a scăzut cu 17% față de valoarea înregistrată în semestrul doi din 2013.

În prima jumătate a anului 2014, telecomul a rămas sectorul de activitate care a înregistrat cea mai mare valoare în termeni de investiție în publicitatea digitală, urmat de segmentul de băuturi și industria auto.

“Creșterea pieței de publicitate în prima parte a anului 2014 este o veste bună care ne dă speranțe și pentru cea de-a doua jumătate a anului în curs. Suntem optimiști în privința creșterii pe tot întregul an 2014, se văd din nou efectele investițiilor consistente și tot mai numeroase în publicitate pe Google, YouTube și Facebook. Avem motive de optimism – campaniile digitale se planifică tot mai eficient și mai atent de la an la an, iar publicitatea digitală rămâne astfel industria cu cel mai mare potențial de creștere”, a explicat Ioana Anescu, Director Executiv IAB România.

“Creşterea înregistrată în primul semestru din 2014 faţă de perioada similară a anului trecut confirmă tendinţa pozitivă pe care se află publicitatea online în România. Având în vedere datele de creştere economică generală din acest an, precum şi influența unor factori conjuncturali, aşa cum a fost campania prezidenţială din această toamnă, care a impulsionat investiţiile în publicitatea online pe mai multe platforme media, este posibil ca semestrul doi al acestui an să marcheze un nou record din punct de vedere al veniturilor. Chiar şi aşa, publisherii online din România mai au încă un drum îndelungat până să reuşească să monetizeze în mod adecvat traficul în creştere constantă din ultimii ani”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România.

Formatele digitale cu cea mai mare frecvență de utilizare au rămas și în prima parte a anului 2014 cele “embedded”, urmate de cele “interruptive” și de conținutul sponsorizat.

Studiul ROADS (Romanian Online Advertising Study) reprezintă studiul cel mai important pentru industria locală de advertising online din România, analizând piaţa în funcție de trei criterii principale: formatele de publicitate folosite, categoriile de advertiseri care au utilizat publicitatea pe Internet și lunile din fiecare semestru pentru determinarea sezonalității. Realizat începând cu anul 2008, ROADS oferă date relevante despre încasările nete provenite din publicitate online și contorizează atât datele furnizate de către publisheri care vând direct din propriul portofoliu de site-uri, cât pe și cele furnizate de către regii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ