Studiu: România prezintă oportunităţi pentru proiectele de investiţii şi infrastructură

| 28 iun, 2013

România se află pe locul patru în topul ţărilor din regiune care prezintă oportunităţi pentru proiecte de investiţii şi infrastructură, conform primei ediţii a raportului PwC Delivering capital projects în CEE/CIS.

"În ceea ce priveşte proiectele de investiţii în infrastructură din România, necesitatea implicării finanţării private este fundamentală. În condiţiile în care există o nevoie foarte mare de lucrări de infrastructură, este absolut necesar să se reuşească atragerea capitalului privat", a precizat Ruxandra Chiriţă, senior manager, Capital Projects & Infrastructure, PwC Romania şi Moldova, citat de Agerpres.

Dificultăţile apărute pe pieţele financiare din Zona Euro şi introducerea unor reglementări mai stricte sub BASEL II au condus la o reducere a finanţării tradiţionale (finanţare publică şi privată) pentru proiectele de investiţii şi de infrastructură. Peste 61% dintre respondenţi au resimţit impactul negativ al constrângerilor legate de finanţare, în timp ce 8% dintre aceştia şi-au anulat complet proiectele. Acest fapt a dus la creşterea interesului pentru surse alternative de finanţare. Astfel, 9 din 10 responsabili de proiecte de investiţii se aşteaptă ca proiectele să le fie finanţate, cel puţin parţial, de sectorul privat. Chiar şi în Rusia, unde piaţa pentru finanţare bancară rămâne lichidă, 72% dintre respondenţi declară că finanţarea privată externă devine din ce în ce mai importantă.

Managementul riscurilor şi performanţa financiară sunt două dintre cele mai des amintite provocări pentru proiectele de investiţii. 78% dintre respondenţi au avut întârzieri faţă de calendarul proiectelor din ultimele 12 luni şi 52% au avut depăşiri ale costurilor. Aceleaşi două aspecte au fost identificate şi în raportul PwC Proiecte de investiţii şi infrastructură în Orientul Mijlociu, realizat la finalul anului 2012.

Alături de proiecte derulate în ţările de provenienţă, respondenţii au în vedere dezvoltarea proiectelor de infrastructură în Rusia, Turcia, Polonia şi România, ceea ce indică faptul că potenţialul pentru mega-proiecte derulate în aceste ţări generează interes şi optimism.

"În ceea ce priveşte România, autorităţile s-au angajat într-un proces accelerat de modificare a cadrului legislativ dedicat proiectelor majore de investiţii pentru care se urmăreşte implicarea sectorului privat. Aceasta creează premisele unei mai bune structurări a proiectelor de PPP, ceea ce poate stimula interesul investitorilor", a subliniat Ruxandra Chiriţă.

Raportul PwC Delivering capital projects in CEE/CIS se bazează pe răspunsurile a 105 responsabili de proiecte de investiţii din mai multe sectoare ale industriei. Sondajul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ