STUDIU: Românii nu vor să se mai afirme social prin CASE şi VILE opulente

| 11 aug, 19:50

Românii nu mai încearcă să se afirme social prin investiţii în case şi apartamente opulente, preferând să aleagă ceea ce corespunde cu propriile lor standarde, bugete şi preferinţe, potrivit unui studiu realizat de Unlock Research, care a vizat comportamentul consumatorilor români în privinţa investiţiilor imobiliare, transmite Agerpres.

Studiul comandat de dezvoltatorul imobiliar Hanner şi realizat de Unlock Research scoate în evidenţă o tranziţie importantă prin care trec consumatorii români: tendinţa de a renunţa la ideea că locuinţa este cea care le certifică statutul. Timpul liber, petrecut alături de familie devine mai important decât obţinerea de venituri cât mai mari, care să permită achiziţia de imobile scumpe.

'Conform studiului, schimbarea de atitudine nu este generată exclusiv de presiunea bugetelor. Nu este o alegere strict raţională, ci este o schimbare a valorilor. Casa nu mai este percepută ca o investiţie pe viaţă, ci ca o investiţie care trebuie recuperată în cazul unei eventuale mutări, ca pe un cămin temporar, de tranziţie, sau ca pe o investiţie pe termen lung, pentru închiriere, de pildă. Acest fenomen duce la un interes crescut pentru active bine poziţionate la nivel de piaţă: imobile cu un bun amplasament, spaţiu compartimentat eficient, privelişte, spaţii verzi, finisaje de calitate', explică Silviu Grigorescu, director general Hanner România.

În ceea ce priveşte relevanţa pentru români a calităţii construcţiei, respondenţii declară să este foarte importantă, dar nu ştiu, însă, cum să o definească, nu ştiu să evalueze ce este calitativ şi ce nu.

'Ne confruntăm, încă, cu o lipsă de educare a pieţei în ceea ce priveşte calitatea construcţiilor. Ceea ce ne bucură este faptul că o parte dintre clienţi încearcă să vină la vizionare cu un inginer, un arhitect sau un profesionist din construcţii, pentru a obţine o părere avizată', afirmă Silviu Grigorescu.

'Oamenii încep să înţeleagă că achiziţiile nu se plătesc numai cu bani, ci şi cu timpul pe care îl dedică muncii, cu timpul pe care nu îl petrec în familie sau alături de prieteni. În interviuri au pus un mare accent pe acest aspect, nevoia de a seta corect priorităţile, nevoia de a pune familia sau propria persoană pe primul plan înaintea orelor suplimentare de la birou, fie că sunt antreprenori sau angajaţi', explică Oana Cândescu, Qualitative Research Manager Unlock Research.

Studiul a fost comandat de compania lituaniană Hanner, dezvoltatorul proiectului The Park, amplasat la o distanţă de câteva sute de metri de intrarea sudică în Parcul Tineretului.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ