Sumă uriașă din banii bucureștenilor, vărsată în datoriile Elcen. Mega-planul Primăriei lui Firea

| 16 aug, 14:12

Primarul Gabriela Firea vrea o nouă majorare de capital în valoare totală de 1,26 miliarde lei (circa 275 milioane euro) la trei dintre cele 22 de companii municipale înființate anul trecut.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, o sumă uriașă va fi luată din bugetul Primăriei (5,7 miliarde lei în 2018) și dată către trei firme. Cea mai mare majorare de capital se propune la Compania Municipală Energetica - 1,2 miliarde lei - pentru cumpărarea creanțelor ELCEN în vederea fuzionării cu RADET.

La Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde Bucureşti S.A. se propune o majorare de capital de 51,8 milioane lei, nu este detaliat pentru ce, iar la Compania Municipală Iluminat Public București S.A. se propune o majorare de capital de 12,7 milioane lei. Jumătate din această sumă este folosită pentru achiziția de utilaje și scule, iar jumătate pentru iluminatul festiv.

Proiectele vor fi supuse la vot în ședința Consiliului General al Municipiului București de pe 23 august.

Cea mai mare majorare de capital se propune la Compania Municipală Energetica București S.A., respectiv 1,2 miliarde lei, aceasta ajungând la un capital social de 1,5 miliarde lei, scrie Hotnews.ro.

Majorarea de capital se face pentru cumpărarea creanțelor ELCEN. Suma de 1,077 miliarde lei este necesară pentru achizitionarea următoarelor creante:
- Creanțele garantate deținute împotriva ELCEN de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili', în cuantum de 480.655.845,61 lei;
- Creanțele bugetare deținute de mai mulți creditori bugetari împotriva ELCEN, în cuantum de 512.163.719,45 lei;
- Creanțele garantate deținute de bănci impotriva ELCEN, in cuantum de 84.810.796,53 lei;
- Creanțele salariale deținute de salariați împotriva ELCEN, în cuantum de 147.782 lei;

Restul de 184.804.000 lei vor merge către ELCEN pentru achitarea contravalorii investițiilor realizate pe parcursul perioadei de observatie (121.856.000 lei) și contravaloare stocurilor, în cuantum de 62.948.000 lei.

Interesant este că ELCEN are datorii de circa 1,9 miliarde lei, iar Primăria vrea să acopere doar 1,2 miliarde. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu restul.

În luna mai 2018, Primăria Capitalei a obținut transferul RADET (Regia de Distribuție a Energiei Termice) și ELCEN (Electrocentrale București) la Compania Municipală Energetică, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în Consiliul General al Municipiului București.

Tag-uri: ELCEN, RADET
loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ