Tăriceanu: Nu se renunţă la cota unică de impozitare. Ea este 10% pentru veniturile de peste 2.000 lei

| 14 apr, 18:56

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seara, că nu se va renunţa la cota unică de impozitare, precizând că valoarea acesteia va fi zero pentru veniturile sub 2.000 de lei şi 10% pentru veniturile care sunt mai mari de 2.000 de lei.

"Nu se renunţă la cota unică de impozitare. (...) Ce ne angajăm să facem este următorul lucru: veniturile până în 2.000 de lei să nu mai fie impozitate, deci impozit zero, (...) şi peste 2.000 de lei, impozit 10%. (...) Se va menţine o cotă care este unică pentru toate veniturile peste 2.000 de lei, indiferent de mărimea câştigului", a explicat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3. 

El a arătat că introducerea impozitului pe venitul global va permite creşterea bazei de impozitare, precizând că în prezent în România există şi "contribuabili teoretici", care nu plătesc niciun fel de impozite. 

"În loc să pun un impozit mare pe un număr restrâns de contribuabili, prefer să am un impozit mai mic, dar pe un număr cât mai mare de contribuabili, adică baza de impozitare să fie cât mai largă. Problema uriaşă pe care noi o avem în România, în ziua de astăzi, este că sunt foarte mulţi cetăţeni care sunt contribuabili teoretic, dar care nu plătesc niciun fel de impozit. Şi atunci, punem o cotă mică de impozit şi încercăm să fiscalizăm toate veniturile. Ceea ce cred că este corect şi nu poate să fie pus sub semnul întrebării. În nicio ţară din lume nu există venituri care să nu fie fiscalizate', a spus reprezentantul ALDE. 

Tăriceanu a explicat că impozitul pe gospodării nu poate fi considerat ca un impozit nou, ci doar o modalitate ce va permite mai multor persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi împreună să-şi declare veniturile şi să obţină deduceri fiscale pentru anumite categorii de cheltuieli. 

În ceea ce priveşte consultanţii fiscali, copreşedintele ALDE a precizat că aceştia nu vor fi angajaţi ai statului. 

"Consultanţii fiscali sunt, eminamente, o profesie liberală. Ei pot fi o persoană sau o firmă de consultanţă fiscală. Ei sunt cei care vor acorda consultanţă fiscală contribuabililor şi pe baza numărului de consultanţe şi, probabil şi alte criterii, vor fi remuneraţi de către stat pentru că aduc venituri la buget. Dar nu este vorba de un angajat al statului care să aibă un interes contrar cu cel al contribuabilului", a arătat Tăriceanu. 

Potrivit acestuia, este nevoie de consultanţii fiscali pentru a le arăta contribuabililor cum să-şi completeze fişa de venituri pentru ca apoi să fie calculat impozitul pe venitul global.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ