Tăriceanu: Referendumul din Crimeea trebuie refuzat de comunitatea internaţională

| 17 mar, 2014

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că este necesară o largă mobilizare din partea comunităţii internaţionale pentru a refuza recunoaşterea "aşa-zisului" scrutin din Crimeea.

"În primul rând, reafirm necesitatea afirmării fără echivoc a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. În al doilea rând, referitor la aşa-zisul referendum privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, consider că a fost o consultare ilegală şi neconstituţională a cetăţenilor din Crimeea, motiv pentru care o dezaprob în totalitate", afirmă Tăriceanu.

Potrivit acestuia, este necesară o largă mobilizare din partea comunităţii internaţionale pentru a refuza recunoaşterea acestui aşa-zis scrutin.

"În final, îmi exprim întreaga solidaritate cu opţiunile politice liber exprimate de poporul ucrainean în sensul de continuare a aspiraţiilor europene ale Ucrainei în finalizarea proceselor de asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană", a declarat Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România "consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia". "România consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia", spune şeful statului, citat într-un comunicat al Preşedinţiei remis duminică seară.

Uniunea Europeană a condamnat în mod oficial, duminică, referendumul din Crimeea, catalogându-l drept "ilegal şi ilegitim", şi a anunţat că va adopta sancţiuni luni, potrivit AFP. La rândul său, Washingtonul "respinge" referendumul care a avut loc duminică în Crimeea, a anunţat Casa Albă.

Aproape 97% dintre votanţi au aprobat duminică alipirea acestei peninsule ucrainene la Federaţia Rusă, iar Crimeea şi-a proclamat independenţa luni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ