TAROM înregistrează scăderi la vânzarea de bilete pe fondul neînţelegerilor dintre director şi CA

| 18 iul, 2013

TAROM a pierdut un contract cu compania aeriană Cubana de Aviacion, care avea ca obiect închirierea aeronavei prezidenţiale Airbus 310, pe fondul neînţelegerilor care există la nivelul conducerii, respectiv între directorul general Christian Heinzmann şi Consiliul de Administraţie, şi tot din această cauză a scăzut şi nivelul vânzărilor la bilete, a afirmat, joi, secretarul general al Sindicatului Naţional Tehnic TAROM, Aurel Curdov.

"Ieri am aflat că firma Cubana de Aviacion a renunţat la posibilul contract pentru folosirea acestei aeronave pe cursa Madrid - Havana - Buenos Aires din cauza tergiversării contractului de către AGA şi CA. Eu sper să scăpăm de aceşti profitori şi să ne vedem de treabă. Noi, personal, mergem, în virtutea inerţiei. Noi ne facem treaba cum putem mai bine, chestia este să fim şi lăsaţi. Un climat de linişte este bun întotdeauna", a afirmat Curdov, într-o conferinţă de presă.  Baza de exploatare ar fi fost la Havana.

Potrivit acestuia, Airbus 310 era singurul avion din România care putea fi dedicat preşedinţiei şi VIP-urilor şi care ar fi putut să acopere 95% dintre destinaţii cu o singură escală. 

"Viziunea lui domnului Heinzmann este de a folosi aceste aeronave (două nave Airbus 310 - n.r.) cât se poate, pentru a recupera banii investiţi în ele"", a subliniat Aurel Curdov.

În ceea ce priveşte investiţiile în cele două aeronave, acesta a precizat că în planul de investiţii au fost bugetaţi şapte milioane de dolari pentru o serie de verificări care trebuie realizate în cursul acestui an. Este vorba despre reparaţii periodice care se fac după un anumit număr de ore sau de timp. Un astfel de control se face o dată la cinci ani sau în funcţie de numărul de ore de zbor, au explicat reprezentanţii sindicatelor. 

Conform acestora, au avut loc negocieri şi aceste verificări ar putea fi executate cu 1,5 milioane de dolari per avion, adică în jur de trei milioane de dolari ambele "numai să se vrea". În plus, s-au investit resurse pentru personalul aeronavigant pentru a folosi aceste aeronave. 

La rândul său, preşedintele Sindicatului Piloţilor din România, Octavian Iosif, a explicat că din momentul în care preşedinţia a renunţat la contractul cu TAROM, directorul general Christian Heinzmann a considerat că această aeronavă trebuie exploatată, context în care "a bătut pe la diverse porţi"" şi a încercat să încheie contracte cu diverse companii pentru închiriere.

"Cel mai aproape de concretizare a fost acest contract de la Madrid la Havana. Nu s-a finalizat şi ieri am primit această confirmare că cei de la Cubana nu vor mai încheia contractul cu TAROM pentru că şi-au găsi avion în altă parte. Noi credem că acest lucru a fost cauzat de tărăgănarea unor decizii care trebuiau luate de Consiliul de Administraţie. Adică, CA nu i-a aprobat directorului general alocarea banilor pentru efectuarea unor reparaţii. Aceşti bani, nefiind alocaţi, nu poţi să te duci, la un contract, şi la jumătate să spui că trebuie să-ţi repari avioanele. Deci, cele două trebuiau să meargă împreună", a spus Iosif.

El a subliniat că orice exploatare a acestui avion în alte condiţii decât este exploatat astăzi, respectiv pe zboruri de o oră jumătate, o oră şi un sfert, în condiţiile în care aeronava este proiectată să zboare lung curier, nu poate fi benefică pentru TAROM. Mai exact, costurile de întreţinere ar depăşi veniturile obţinute.

"Avem speranţa că CA va reveni asupra deciziei şi vom face controalele şi poate le vom folosi măcar pe cursa de Beijing. (...) Declaraţiile domnului Dan Pascariu fac deservicii TAROM-ului cu fiecare apariţie la televizor. Acest lucru se poate vedea şi în vânzările de bilete, care s-ar părea că au scăzut"", a mai spus secretarul general al SNTT. 

Printre altele, acesta s-a arătat deranjat de ""mitomania la vârful CA al TAROM"".  "Am fost minţiţi şi manipulaţi de domnul Pascariu, cum ar fi în privinţa contractului cu avionul prezidenţial. Ni s-a spus că banii pentru avionul prezidenţial, cei şapte milioane de dolari, trebuia să îi plătească Preşedinţia. Chiar s-a ieşit pe post în ianuarie cu această chestiune. Aflăm în luna martie că banii trebuiau daţi de Ministerul Finanţelor Publice.

Între timp, contractul acela s-a rupt, iar în luna iulie vedem că firma R Ţiriac zboară cu preşedintele României şi ne întrebăm dacă nu cumva Ţiriac ăsta nu este acelaşi cu cel de la UniCredit Ţiriac, unde domnul Dan Pascariu este preşedintele Comisiei de Supraveghere. Deci, sunt interese de grup, pentru că cei de la UniCredit Ţiriac deţin şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Aeroporturi Bucureşti, prin domnul Merica", a afirmat Aurel Curdov.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ