Teodorovici: Nu vom lua miercuri o decizie finală privind Codul Fiscal. Analizăm cea mai bună variantă

| 21 iul, 13:02

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că în Guvern se analizează cea mai bună variantă prin care noul Cod fiscal să fie adoptat, dar a adăugat că proiectul de act normativ va rămâne la fel, potrivit Agerpres.

El a precizat că o decizie finală în privinţa noului Cod fiscal nu va fi luată în şedinţa de Guvern de miercuri.

"Noi stăm şi analizăm propunerile venite din partea Preşedinţiei vizavi de retrimiterea Codului fiscal la Parlament şi, repet, nu văd cum Codul fiscal să arate în sensul de a scoate măsuri din el, pentru că orice am scoate tot nu ne încadrăm în deficitul de 1,2%. Nu s-a decis, încă o dată, discutăm şi vedem care este cel mai bun mecanism. (...) Deci noi discutăm la Guvern, dar nu luăm mâine (miercuri - n.r.) o decizie în şedinţa de Guvern vizavi de forma în care Codul fiscal va trece, să spunem, prin Parlament sau Guvern", a precizat ministrul Finanţelor Publice, marţi, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă se va merge pe reducerea TVA de la 1 ianuarie, Teodorovici a spus: "Acest lucru este sigur, avem 19% la TVA de la 1 ianuarie, cel târziu, eu am şi anunţat că este posibil ca o astfel de măsură să fie aplicată chiar puţin mai devreme".

Potrivit lui Teodorovici, "orice măsură se scoate din Codul fiscal, impactul pe deficit este acelaşi".

"Adică tot se depăşeşte de 1,2% (deficit, ţinta de MTO - n.r.). Deci, va rămâne la fel. Da, categoric va rămâne la fel. Şi eventual unele măsuri devansate ca şi aplicare. (...) Sau oricare dintre celelalte măsuri, mai mici, ca şi impact, dacă le-am scoate din Codul fiscal, la fel, desigur că rămâne TVA care are cel mai mare impact, tot se depăşeşte cu 1,2%. Deci, discuţia aceasta cu reîntoarcerea în Parlament este o discuţie artificială, creată, sigur, eventual, doar pe motive politice", a spus ministrul.

Despre faptul că deficitul ar depăşi cu mult limita asumată de România în condiţiile impactului bugetar generat de aplicarea prevederilor noului Cod fiscal, Teodorovici a arătat: "România nu avea o datorie publică atât de ridicată, încât să fie obligată la un deficit atât de scăzut. Mai mult, Parlamentul a votat Codul fiscal, care, la fel, e un proiect de lege. După cum ştiţi foarte bine, noi avem 3% la care trebuie să ne raportăm foarte clar prin Tratatul de la Maastricht. Cu toate acestea, sunt foarte multe state europene care au depăşit acest nivel şi întrebarea se pune: de ce România trebuie să rămână într-un astfel de nivel? De ce acum, când avem o situaţie macroeconomică extrem de bună, cea mai bună după Revoluţie", a mai declarat ministrul de Finanţe.

Teodorovici a precizat că actuala guvernare menţine un deficit de sub 3%. "Încercăm, prin modul în care facem bugetul pe 2016, la a avea un deficit cât mai aproape de 1,2% asumat în 2010. (...) Guvernul este interesat de a aplica politici şi măsuri fiscale cât mai bune. (...) Nu putem să rămânem ancoraţi într-un angajament de acest fel, în timp ce alte state membre cu un deficit foarte mare se finanţează, se dezvoltă, iar noi ca ţară să păstrăm, din păcate, sau chiar să majorăm distanţa dintre noi şi ceilalţi din punct de vedere economic", a susţinut ministrul.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 aug, 22:06
Munca la domiciliu
Ai grija de batrinete acuma pina esti tinar
sellectam dezvoltatori de proiect pentru piata globala. Proiectul este lansat de curind si are mari perspective. Nu este necesara niciun fel de experienta !
Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.. Oferim sanse reale de avansare in cariera ! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale .Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Programul de lucru este flexibil.
Cerem si oferim seriozitate maxima, sa aveti dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Sunt suficiente studiile medii. Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online.
Solicitati mai multe detalii la adresa de email: octavian [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ