ALINA GORGHIU: Asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Fiscal nu poate fi o variantă

| 21 iul, 12:12

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu susţine că angajarea răspunderii Executivului pe proiectul Codului fiscal nu este o variantă reală de lucru, proiectul fiind retrimis Parlamentului spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, transmite Agerpres.

 

"Evident că nu (este o variantă angajarea răspunderii Guvernului - n.r.), a fost doar o remarcă hazardată a premierului care niciodată nu analizează. Ar trebui să respiri adânc înainte să emiţi o asemenea opinie şi să îţi dai seama că ar trebui să cunoşti Constituţia înainte să spui că asumarea răspunderii pe Cod poate fi o variantă. Nu poate. Proiectul este în procedură parlamentară, iar jurisprudenţa constituţională interzice acest lucru. Dar nu e niciun fel de problemă - premierul României poate să spună orice, că nu are răspunderea vorbelor sale", a declarat Gorghiu, marţi, la Adevărul Live.

Alina Gorghiu a adăugat că, deşi liberalii susţin ideea relaxării fiscale şi a reducerii TVA, este necesar ca Guvernul să prezinte anumite cifre prin care să dovedească că "lucrurile vor fi în regulă şi după 2016" şi că PSD nu va lăsa viitorului guvern un "teren uscat".

"Nimeni din PNL, nimeni de la Cotroceni, nimeni din societatea civilă, FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială nu a dat nici foc la Codul fiscal, nici nu l-au aruncat la gunoi atunci când au spus că măsurile sunt bune dar trebuie să vedem dacă au sustenabilitate pentru că altfel riscul este să nu vină Victor Ponta cu cifre care să ne asigure că lucrurile vor fi în regulă şi după 2016. (...) Teama PNL este că, nefiind justificate toate aceste lucruri de către PSD, ne punem problema unor castane fierbinţi pe care va trebui să le scoatem noi când ajungem la guvernare. De aceea, cu insistenţă şi cât se poate de ferm şi legitim, solicit o transparentizare a situaţiei bugetare şi o proiecţie bugetară pe 2016 care să ne lămurească că Ponta nu vrea să pârjolească tot şi să lase terenul uscat viitorului guvern, oricare ar fi el", a mai spus aceasta.

Copreşedintele PNL a opinat că premierul Victor Ponta reduce întreaga discuţie pe tema Codului fiscal la "eşti pentru TVA 19% sau eşti împotriva TVA 19%", dar a subliniat că o dezbatere argumentată privind acest proiect este necesară.

"Ar fi foarte simplu dacă discuţia ar putea fi redusă la un 'eşti pentru sau împotrivă', simplu, fără să faci o evaluare pe baza unor studii de impact, în baza unor argumente cifrice, pentru că Ponta reduce toată această discuţie la 'eşti pentru TVA 19% sau eşti împotriva TVA 19%'. PNL este cel care a propus TVA de 19%, dar toată dezbaterea trebuie purtată prin contextul a doi termeni - responsabilitate sau iresponsabilitate. (...) Nu se întârzie nimic, faptul că se va face în septembrie această dezbatere cât se poate de serioasă, argumentată, în care să se asigure şi Opoziţia şi Preşedinţia şi Puterea că semnele de întrebare pe care le-am ridicat pot fi spulberate în baza unor studii eu cred că e un lucru foarte bun", a conchis Gorghiu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ