„Teroristul” din Arad, arestat pentru 29 de zile

| 22 dec, 2013

Tânărul din Arad prins în flagrant când încerca să vândă două bombe artizanale pe care le confecţionase acasă a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

Remus Văscuț, tânărul din Arad care confecţiona bombe artizanale explozive, a fost dus de procurorii DIICOT Timișoara, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în fața judecătorilor Curții de Apel Timișoara, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de acte de terorism și nerespectarea regimului materialelor explozive.

În urma unei ședințe care s-a încheiat în jurul orei 01.30, în noaptea de sâmbătă spre duminică, judecătorii Curții de Apel Timișoara au admis propunerea procurorilor şi au emis pe numele tânărului un mandat de arestare preventivă, anunță Mediafax.

Decizia Curții de Apel Timișoara a fost atacată de către avocatul tânărului din Arad, recursul urmând să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Totodată, bărbatul din București care fusese reținut pentru 24 de ore și care îi furnizase arădeanului substanțele pentru confecționarea bombelor este cercetat în stare de libertate, au decis magistraţii. De asemenea, alte două persoane care fuseseră audiate în același caz la sediul DIICOT Timișoara sunt cercetate în libertate.

Remus Văsuţ, suspectat că se ocupa cu confecţionarea de bombe artizanale explozive în propria locuinţă, unde amenajase un laborator clandestin, a fost prins în flagrant în timp ce încerca să vândă două astfel de obiecte unui lucrător SRI din Arad aflat sub acoperire. Flagrantul a avut loc chiar în faţa casei tânărului.

Potrivit procurorilor DIICOT, dispozitivele explozive aveau fitil prevăzut să ardă timp de două minute şi aveau ataşate cuie, piuliţe şi şuruburi, pentru ca forţa distructivă a bombelor să fie mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcţionarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecţionat le-a scos la vânzare. Acesta le-ar mai fi spus cunoscuţilor săi că doreşte ca în urma vânzării bombelor să îşi cumpere un pistol şi că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecţionate de el.

De asemenea, anchetatorii spun că pe uşa casei tânărului au găsit semne neonaziste. Pe interiorul uşii era desenată zvastica, iar pe interior scria "14/88", cifre care ar reprezenta data naşterii lui Adolf Hitler (14), respectiv modul de recunoaştere a neonaziştilor (88).

Întreaga operaţiune de prindere a tânărului a fost coordonată de DIICOT Timişoara, cu sprijinul Serviciului de Combaterea Criminalităţii Organizate Arad, ISU Arad, SMURD Arad, SRI Arad şi Poliţia de Frontieră Arad.

Ofiţerii din cadrul SRI Arad au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care şi-l amenajase în casa în care locuia, el descărcând de pe Internet un manual de terorism în care era descris modul în care se confecţionează bombele.

Conform anchetatorilor, tânărul avea doi complici - un furnizor de materii prime din Bucureşti şi un inginer chimist care îi dădea sfaturi.

Pentru realizarea bombelor, tânărul cumpăra azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură, iar în laboratorul de acasă fierbea substanţa de mai multe ori până se recristaliza. Aşa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanţă asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ