The Economist, despre alegerile prezidentiale: Victoria bunului simt

| 20 noi, 2014

Rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania reprezinta o victorie a bunului simt, potrivit publicatiei britanice The Economist, Klaus Iohannis fiind numit invingatorul surpriza care ar putea marca o binevenita schimbare catre politici pragmatice.

Pe masura ce s-au derulat discursurile dupa victorie, acestea au fost cele mai putin bombastice pe care le-au auzit romanii de mult timp, scrie The Economist.

Klaus Iohannis este primul roman din minoritatea etnica germana protestanta care este ales presedinte, ceea ce publicatia citata numeste "un soc" pentru o tara conservatoare si majoritar ortodoxa.

Cei doi factori importanti care au dus la victoria sa sunt considerati prezenta mare la vot, cea mai mare din ultimii 14 ani, precum si imaginea miilor de romani din strainatate, majoritatea mergand pe mana lui Iohannis, care au stat la cozi ore in sir in fata ambasadelor aglomerate, fara a putea vota, lucru care i-a determinat pe mai multi romani din tara sa iasa la urne.

"Etnia germana a lui Klaus Iohannis s-a dovedit a fi un castig, nu o povara. Germania n-a incetat sa fie admirata ca o forta modernizatoare in aceasta parte de Europa", a spus Tom Gallagher, analist politic din Edinburgh.

Acesta a adaugat ca realizarile lui Iohannis in Sibiu eclipseaza tot ce a reusit Victor Ponta ca prim-ministru. Iohannis a promis "sa schimbe felul in care facem politica", concentrandu-se pe statul de drept si apararea independentei justitiei, percepute drept vulnerabile daca Ponta ar fi castigat, mai scrie The Economist.

In plus, primarul Sibiului vrea sa ramana la o puternica politica externa pro-occidentala, dupa incercari ale lui Ponta de se deschide catre China si, intr-o masura mai mica, si spre Rusia.

Cu alegeri parlamentare ce vor avea loc la sfarsitul anului 2016, noul presedinte trebuie sa lucreze cu un guvern condus de Victor Ponta. La randul sau, acesta a promis ca va lucra cu noul presedinte ales, adaugand ca nu vede niciun motiv sa isi dea demisia. In schimb, si-a luat o vacanta de o saptamana, din cauza tristetii ca a pierut alegerile prezidentiale, mai noteaza The Economist.

Unul dintre marile subiecte ale alegerilor prezidentiale a fost economia. Iohannis l-a acuzat pe Ponta ca duce Romania in recesiune, iar premierul a raspuns cu cifre ale INS, inainte de publicarea acestora, care arata ca PIB a crescut cu 1,9 la suta in al treilea trimestru, fata de anul precedent.

In campanie, Ponta a promit o crestere a pensiilor, in anul 2015, acuzandu-l pe Iohannis ca vrea sa le taie. In mod ironic, insa, acum ar putea cadea in sarcina prim-ministrului sa recurga la noi taieri bugetare, in anul ce vine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ