The Guardian, despre protestele din România: Explozia de furie, pe fondul corupţiei generalizate

| 06 noi, 09:07

Explozia de furie din România, generată de corupţia generalizată şi de ineficienţa instituţională care au culminat cu un incendiu într-un club, semnalează o speranţă fragilă, care a generat demisia Guvernului Victor Ponta şi a primarului Sectorului 4, Cristian Piedone, comentează ziarul The Guardian.

"Tragedia produsă într-un club de noapte din Bucureşti a dezlănţuit nemulţumirea publică faţă de corupţie şi faţă de problemele sociale, conducând la demisia premierului Victor Ponta", scrie cotidianul The Guardian într-un editorial intitulat "Explozia de furie justificată din România semnalează o speranţă fragilă", scrie The Guardian.

După moartea a zeci de tineri într-un club de noapte, "mulţi români au ştiut clar cui să atribuie vina – corupţiei generalizate şi aparatului de stat ineficient –, ieşind pe străzi. Aproximativ 25.000 de oameni au pornit în marş prin Bucureşti, iar câteva mii în alte oraşe. După o noapte de proteste, premierul Victor Ponta a demisionat. Însă acest lucru nu i-a convins pe români, astfel că circa 70.000 au ieşit din nou pe străzi, în toată ţara", explică publicaţia britanică.
"Explozia de durere şi furie de după incendiul din club este masivă, dar nu spontană. În iulie, Ponta a fost inculpat pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi conflict de interese. Recent, un agent de poliţie care făcea parte din coloana de însoţire a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, a murit într-un accident rutier, circumstanţele deplasării fiind anchetate", aminteşte editorialistul The Guardian.
"Însă nu demisia lui Victor Ponta este ştirea reală din România. Important este modul în care românii au transformat tristeţea şi frustrarea în solidaritate şi responsabilitate. (...) În Europa actuală, de furia publică profită frecvent populiştii de centru-dreapta şi de extremă-dreapta. Pe întregul continent, de la premierul Marii Britanii, David Cameron, la cel al Ungariei, Viktor Orbán, frustrarea faţă de situaţia economică precară este canalizată adesea în antipatie faţă de imigranţi. (...) Dar, în România, mişcările spontane au reuşit să concentreze nemulţumirea publică faţă de eşecuri în sensul asumării responsabilităţii pentru viaţa publică. Nu este o situaţie unică în România şi este extrem de fragilă. Dar, pentru o fracţiune de secundă, poate ar trebui să observăm posibilitatea apariţiei unui spirit colectiv din această tragedie teribilă", concluzionează cotidianul The Guardian.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ