Sondaj INSCOP: Peste 90% dintre români nu ar mai vota un primar cercetat pentru corupție

| 10 noi, 12:16

Peste 90% dintre români susțin că nu ar mai vota pentru funcția de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, în timp ce 88,4% sunt de părere că personalitățile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie.

Astfel, 91,9% dintre cei chestionați nu ar mai vota pentru funcția de primar al localității o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, 5,4% ar vota în continuare o persoană care este cercetată/judecată pentru fapte de corupție, iar 2,7% au spus nu știu/nu răspund.

Potrivit sondajului, 88,4% dintre români susțin că personalitățile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică.

Pe de altă parte, doar 8% dintre subiecți apreciază că persoanele condamnate pentru fapte de corupție ar trebui să ocupe funcții publice după ce își execută pedeapsa.

Conform sondajului, acțiunile statului de combatere a corupției sunt importante și foarte importante pentru români, majoritatea acestora considerând că persoanele publice condamnate pentru fapte de corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică.

Potrivit marii majorități a populației, acțiunile statului de combatere a corupției sunt foarte importante (50,1%) și importante (36,7%). Doar 8,7% dintre români consideră fenomenul corupției puțin important, iar 1,7% îl apreciază ca deloc important. Nu știu sau nu răspund — 2,7% dintre subiecți.

De asemenea, 46,7% dintre cei chestionați consideră că persoanele acuzate de fapte de corupție sunt vinovate indiferent de decizia finală a judecătorilor, în timp ce 44,9% dintre români le acordă prezumția de nevinovăție până la decizia finală a judecătorilor.

56,6% dintre subiecții chestionați sunt de părere că doar unii oameni politici din România sunt corupți, în timp ce 41% opinează că toți politicienii sunt corupți. Doar 0,6% dintre români consideră că nu există oameni politici corupți în România, iar 1,8% nu știu sau nu răspund.

Volumul eșantionului a fost de 1.098 persoane, având o eroare maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ