The Huffington Post: România, prima țară distopică din lume

| 07 iun, 2013

Distopia reprezintă antiteza unei societăți utopice, e o viziune de coșmar a viitorului, iar termenul a fost bine interpretat de două cărți geniale: "1984" și "Brave New World". Plecând de la această teorie, The Huffington Post publică un text despre pericolul în care intră Transilvania dacă proiectul de extragere a aurului de la Roșia Montană cu ajutorul cianurilor se va pune în aplicare.

Cărțile "1984" și "Brave New World" sunt geniale dar ele au fost scrise în anii '30 când toată lumea tremura sub umbra totalitarismului. Astăzi, ele sunt ultile pentru înțelegerea secolului al XX-lea, dar depășite atunci când vine vorba de vremurile noastre tulburi, scrie The Huffington Post. Acum avem un autor, David Mitchell, care a proiectat economia de azi sute de ani în viitor. Avem, de asemenea, o țară - România - care s-ar potrivi perfect distopiei gândite de Mitchell.

În romanul său, Cloud Atlas, autorul descrie astfel viitorul: solul este poluat, râurile sunte lipsite de viață, aerul este toxic, mâncarea este plină de agenți cancerigeni, iar medicamentele lipsesc cu desăvârșire. Este o imagine pe care o întâlnim în zone miniere din Africa și Indonezia, care sunt în proporție de 60% nelocuite. Asta înseamnă că interesele multinaționalelor se lovesc în practică de cele ale oamenilor obișnuiți sau ale mediului.

Publicația susține că procesul poate fi văzut cel mai clar într-o economie emergentă precum cea a României, țară care are economie capitalistă de numai 23 de ani. În România, care a devenit stat membru UE din 2007, se poate vedea cum companii precum Coca-Cola, McDonalds, Microsoft, VW, Nestle, Danone, SAM etc. au strivit cu ușurință o parte din competitorii locali. Microsoft domină piața de software și a investit în relațiile guvernamentale, ținând la distanță concurenți mult mai ieftini, de genul Linux. UE sprijină toate acestea prin impunerea unor standarde pe care numai marile companii și le pot permite. Un exemplu de acest fel îl reprezintă regula că țăranii nu își pot vinde laptele la supermarket în ciuda faptului că este mult mai bun.

Acest tip de scenariu nu este nou la noi. Ceea ce propulsează România în topul celor mai distopice state lume este masivul proiect de la Roșia Montană, care ar putea transforma Transilvania, una din cele mai frumoase și curate regiuni din Europa, într-un pustiu. Publicația britanică spune că există o întreagă campanie de PR și marketing care încearcă să convingă populația că "distrugerea ecosistemului" este în propriul ei interes.

Roșia Montană Gold Corporation, un fond de investiții off-shore, a promis românilor mii de locuri de muncă, miliarde de dolari la buget, și - afirmația cea mai îndrăzneață ce vine parcă din 1984 - de protecția mediului. Realitatea este, se arată în material, că trei sate și patru munți vor fi demolate și va fi construit un rezervor masiv, de 214 milioane de tone de deșeuri de cianură. Râurile și apele subterane din regiune, inclusiv Dunărea, pot fi otrăvite și doar 200 de locuri de muncă vor fi creeate. Impozitul pe venit de la va fi necunoscut deoarce contractul companiei cu guvernul român este încă un secret de stat, iar legile fiscale din România sunt pline de lacune.

O asociație locală, sprijinită de avocați voluntari, a reușit să dejoace până acum toate mișcările companiei. Guvernul României se află acum în ipostaza în care trebuie să rescrie Legea minelor, care permite operațiuni miniere pe orice fel de teren. Investitorii, de genul celor de la Roșia Montană, nu vor renunța. Acesta este adevăratul test pentru industria minieră internațională: modelul de afaceri al companiilor depinde de țările sărace și slab guvernate, precum România, trece peste voința locuitorilor pentru a avea acces la resursele minerale.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 iul, 2013
CO21kVNm7N
WR1kOZtm
Mulțumesc, Mike Ce2t despre trifac, zic că asta va ține tot de mine, de acum nu musai de rank! Rank-ul e așa ca un fel de coroană regală de he2rtie. Altele sunt chestiile care contează. http://vkpcdd.com [url=http://fnlhpuvdew.com]fnlhpuvdew[/url] [link=http://zmkqqaa.com]zmkqqaa[/link]
13 iul, 2013
fvR8XYCwgKx
zki5PHoM
Păi, există site-uri pe care poți verifica. Dai serach page rank pe Gogu și dai click pe primul link. Introduci URL-ul, et voila! Păi, cel mai nașpa e să ai N/A, iar maxim e 10, dar blogurile din Rome2nia rar ajung la 6, iar atunci clar au ce2te nu știu zeci de unici pe zi http://yhwtnvzxkbm.com [url=http://mhlxwxo.com]mhlxwxo[/url] [link=http://yqnofuyev.com]yqnofuyev[/link]
09 iul, 2013
lOgcdWWnDCHRCOJ
xwtsqmbgrjoW
That's the perecft insight in a thread like this.
07 iun, 2013
vladi
cine se crede asta?
aroganta acestui autor britanic il face sa omita pana si o minima documentare! in primul rand, mineritul cu cianuri se practica in UE, in tari ca Finlanda sau Suedia, iar in al doilea rand, rosienii cer de ani de zile pornirea proiectului minier, iar ei sunt mineri cu experienta si stiu despre ce vorbesc! cine se crede asta?
07 iun, 2013
nicu
mare si tare
e britanic, se crede mare si tare! dar asa e, cum spui tu. Mineritul cu cianuri este cel mai modern si e ok in multe alte tari, iar rosienii vor clar minerit, pentru ca asta au facut din tata-n fiu!
17 iun, 2013
Radu
Postacilor
Cata mu)e luati de la canadieni ca sa mintiti cu nerusinare? P)sati obositi ce sunteti. Marsh !
26 iun, 2013
andru
daca nu ai fi prost comentariul tau ar avea sens . Dar asa noroc ca esti prost......
07 iun, 2013
dani
realitatea e cu totul diferita
se vede ca acest blogger habar nu are de realitatea de la Rosia Montana, zona a fost poluata de fosta exploatare a statului, iar oamenii de acolo au si votat la un referendum pentru pornirea proiectului minier, pentru ca se vor crea cateva mii de locuri de munca (cateva sute s-au creat deja) si pentru ca zona va fi reecologizata si patrimoniul reabilitat
07 iun, 2013
nicu
investitie
nici nu cred ca a venit pana in Romania sa vada ce si cum. Pentru Rosia Montana, singura solutie viabila pt un viitor mai bun este o investitie serioasa

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ