Tinerii români, încurajați să devină astronauți, ingineri sau oameni de știință

| 14 mai, 2014

Agenția Spațială Română (ROSA) a lansat în România Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, proiect ce își propune să încurajeze predarea și învățarea disciplinelor științifice în școli și să îi ajute pe tineri să aibă acces la o carieră în domeniul spațial, se arată într-un comunicat de presă remis Yahoo News România.

“Vrem să retrezim în noua generație dorința de a deveni astronauți, ingineri sau oameni de știință”, a declarat Virgiliu Pop, manager al Biroului European de Resurse pentru Educație Spațială (ESERO) România.

"România este o țară cu un potențial educațional deosebit — dovadă sunt premiile obținute de către elevii și studenții români la olimpiadele și competițiile internaționale de știință — dar în același timp, educaţia românească prezintă zone sensibile în care îmbunatăţirile sunt absolut necesare pentru a diminua discrepanţa dintre elevii foarte buni şi cei mai puţini buni”, a mai spus el.

Proiectul a fost inițiat de către Agenția Spațială Europeană (ESA) cu scopul de a folosi fascinaţia pentru domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea unor discipline precum matematica, ingineria, tehnologia sau științele în şcolile europene primare şi secundare.

În România, biroul a fost înființat ca urmare a unui parteneriat dintre Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Română (ROSA). ESERO România se alăturǎ unei reţele europene prezente la momentul actual în 10 ţări de pe continent.

“ESERO este un proiect care îşi doreşte să răspundă nevoilor specifice ale fiecărei ţări”, a declarat Kai-Uwe Schrogl, director al Departamentului pentru Relația cu Statele Membre din cadrul Agenției Spațiale Europene.

“Credem că cea mai bună cale de a îndeplini acest obiectiv este aceea de a ne uni forţele cu instituţiile naţionale pentru educaţie, pentru ca mesajul nostru sǎ ajungǎ la elevi. ESA este dedicată misiunii de a contribui la formarea forţei de muncǎ ştiinţifice şi tehnice de mâine şi de a inspira tinerele generaţii”, a mai spus el.

 

"Antrenează-te ca un astronaut"

ESERO România se va concentra mai ales pe pregătirea profesorilor din învățământul preuniversitar şi pe furnizarea de resurse care pot fi utilizate direct în sala de clasǎ. Domeniul spaţial va fi folosit drept context inspiraţional, care le va oferi elevilor o modalitate mult mai captivantă și inovativǎ de a învǎţa materiile. ESERO România îşi doreşte, de asemenea, să formeze traineri, pentru a disemina cunoștințele și metodologiile către alţi profesori.

Totodată, elevii vor avea posibilitatea de a întâlni experţi din domeniul spaţial, scopul întâlnirilor fiind de a construi o punte între teoria pe care copiii o învaţǎ în sǎlile de clasă şi practicarea unei profesii.

Biroul va promova la nivel național și alte proiecte ESA, cum ar fi Cansat (sateliţi educaţionali), Mission X ("Antrenează-te ca un astronaut") şi va participa la organizarea de festivaluri de ştiinţă.

În afară de România, programul ESERO mai este prezent şi în Belgia, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Polonia, Portugalia şi Marea Britanie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ