Tokes către Orban: Oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud

| 27 iul, 2013

Europarlamentul Tokes Laszlo i-a cerut, astăzi, premierului Ungariei, Viktor Orban, să creeze un sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud.

Afirmaţiile lui Tokes Laszlo au fost făcute în contextul în care a răspuns la o întrebare referitoare la unitatea şi solidaritatea maghiarilor de pretutindeni, punctând că este nevoie de acest lucru dar trebuie văzut care este preţul pentru realizarea acestei unităţi. 

"Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate. Îl rugăm pe Viktor Orban şi Guvernul său să construiască acest sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să oferiţi protecţie, să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud", a afirmat Tokes Laszlo, potrivit traducerii oficiale, în aplauzele celor aproximativ 3000 de participanţi. 

Europarlamentarul a mai spus că trebuie căutaţi specialişti care să creeze un steag al Transilvaniei, "aşa cum are Secuimea" şi să se meargă mai departe de calea autonomiei. 

"Eu spun să selectăm specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, Secuimea are un steag, să aibă şi Transilvania un steag şi putem merge mai departe pe calea aceasta a autonomiei, autonomiei Secuimii, a Banatului (...) şi a celorlalte regiuni, şi în toate aceste probleme să căutăm soluţii care corespund principiilor democraţiei", a declarat Tokes. 

El a mai vorbit şi de faptul că există anumite divergenţe la nivelul comunităţilor maghiare din afara graniţelor, care au fost adâncite şi de regimurile comuniste. 

"Din păcate, statele care au apărut după tratatele de pace au reuşit să dividă comunitatea maghiară, naţiunea maghiară şi regimul comunist a contribuit la asta. Din păcate nu există acea unitate în pluralitate de care am avea nevoie şi nu există forţa de coeziune care ar putea ţine laolaltă comunităţile mai mici sau mai mari", a opinat Tokes. 

La fel ca şi cu alte ocazii, europarlamentarul a criticat UDMR, despre care a spus că a abandonat cauza autonomiei, în perioada 1996-2003 şi a punctat că această cauză "poate fi reprezentată de oameni care mai au credibilitate şi nu de oamenii care şi-au erodat credibilitatea".

Tokes a mai spus că UDMR "reprezintă o mafie politică", iar pe Szasz Jeno, fondatorul Partidului Civic Maghiar, l-a acuzat că face campanie pentru UDMR şi "de aceea e nevoie de colaborare cu oameni care nu şi-au pierdut credibilitatea".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 iul, 2013
avram iancu
tokes si ....................
Amaratul asta de iredentist trebuie declarat .....persona non grata ....si trimis la celalalt iredentist ,orban, cu toti amicii lui de prin covasna si harghita ...! de cand se targuie un iredentist cu teritoriul national ,cu strainii pe care i-am alungat ,criminalii din al doilea razboi mondial ,hortistii care au lichidat fara mila evrei ,romi ,romani ,cehi ,slovaci si acum revendica ce ??crimele si pamanturile vecinilor pe care i-au asuprit si terorizat ?? rusine guvern si corlatean !!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ