Tokes dă în judecată bunul-simţ

| 07 ian, 2014

După ce, la finele anului trecut, s-a recăsătorit, acum a venit vremea ca fostul pastor să joace încă o scenă din comedia a cărui personaj principal este. Astfel, în prima zi lucrătoare a lui 2014, Laszlo Tokes a dat în judecată Consiliul de Onoare al Ordinului care a formulat recomandarea ca preşedintele României să-i retragă europarlamentarului distincţia.

Ultima jumătate a lui 2012 a fost extrem de grea pentru Laszlo Tokes, politicianul de origine maghiară declanşând un veritabil scandal prin declaraţiile sale iredentiste făcute în luna august. Confruntat cu posibilitatea de a pierde Ordinului Naţional Steaua României, Tokes mai că nu a chemat Garda Maghiară să-i apere decoraţia dată de preşedintele României.

După ce, la finele anului trecut, s-a recăsătorit, acum a venit vremea ca fostul pastor să joace încă o scenă din comedia a cărui personaj principal este. Astfel, în prima zi lucrătoare a lui 2014, Laszlo Tokes a dat în judecată Consiliul de Onoare al Ordinului care a formulat recomandarea ca preşedintele României să-i retragă europarlamentarului distincţia. Dincolo de argumentele juridice, care aşa cum vom vedea nu sunt decât nişte aiureli, în solicitarea depusă la Curtea de Apel Bucureşti se vorbeşte despre hotărârea Consiliului de Onoare ca despre "o broşura a perioadei staliniste". Aşa cum îi şade bine oricărui disident, Tokes consideră că decizia luată de ceilalţi membrii ai Ordinului este nejustificată şi hotărâtă anterior întrunirii Consiliului de Onoare.

Pasajele lirice din documentul depus de Tokes nu ar fi însă atât de grave dacă ele nu ar fi precedate de o serie de aşa-zise argumente menite să convingă instanţa de justeţea cauzei susţinute. În primul rând, avocatul lui Laszlo Tokes a susţinut că "regulamentul ordinului prevede în mod clar că retragerea distincţiei se poate face dacă persoana în cauza a fost condamnată definitiv pentru o faptă penală sau dacă faptele sale îl fac nedemn pentru a purta distincţia. Din pacate, membrii Consiliului de Onoare nu au fost în stare să distingă între declaraţiile lui Tokes şi faptele nesăvârşite".

Este perfect adevărat că domnul Tokes nu este condamnat pentru nicio faptă penală, dar declaraţiile sale prin care pune sub semnul întrebării unitatea statului român nu reprezintă nişte declaraţii demne de o persoană care a primit una din cele mai înalte distincţii din România. Cât despre diferenţa dintre fapte şi vorbe pe care membrii Consiliului de Onoare nu ar fi capabili să o facă, oare avocatul lui Tokes chiar nu consideră o serie de declaraţii defăimătoare la adresa statului român ca fiind suficiente? Sau poate că ar trebui să aşteptăm să izbucnească nu ştiu ce tulburări etnice ca să existe motive suficiente pentru retragerea decoraţiei.

De asemenea, în toată această afacere mai există un vinovat, acesta fiind Traian Băsescu. În fond, liderul de la Cotroceni, pentru care Tokes a strâns voturi de mai multe ori în Transilvania, refuză de aproape două luni să ia o decizie finală în ceea ce priveşte recomandarea dată de Consiliul de Onoare. Sau poate că preşedintele speră fie ca scandalul să fie uitat fie ca să apară o altă posibilitate de a evita semnarea decretului de retragere a Ordinului. În acest caz, Tokes nu face altceva decât să facă jocul preşedintelui, aruncând în spatele Justiţiei responsabilitatea clarificării unei situaţii pe care Băsescu putea de mult să o resolve.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ