Tokes: Motivarea deciziei de retragere a distincţiei, document de acuzare împotriva maghiarimii

| 07 ian, 2014

Laszlo Tokes a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă în care şi-a argumentat decizia de a ataca în instanţă hotărârea Consiliului Ordinului "Steaua României" de retragere a distincţiei, că motivarea este un "document de acuzare" împotriva maghiarimii, întocmit parcă la comanda lui Ceauşescu.

"Pe 30 decembrie am primit motivarea de 17 pagini a Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua României», un adevărat document de acuzare nu numai împotriva mea, dar şi a maghiarimii din Transilvania. Uneori am impresia că la comanda fostului dictator Nicolae Ceauşescu s-a întocmit acest document de acuzare împotriva mea şi a populaţiei maghiare din Transilvania", a declarat europarlamentarul Laszlo Tokes, citat de corespondentul Mediafax.

El a susţinut că în motivarea de retragere a distincţiei sale se regăsesc expresii şi noţiuni cu caracter negativ, declaraţii şi acţiuni antiromâneşti de îndemn la ură interetnică, lipsă de respect faţă de statul român, atitudini iredentiste, fasciste şi hortiste, spunând că "este clar că după 24-25 de ani continuă hungarofobia de altădată care a caracterizat naţional-comunismul românesc".

"Când am citit documentul am avut senzaţia că sunt în timpul interogatoriului unui ofiţer de Securitate sau că citesc dosarul meu de Securitate care numără vreo 20.000 de pagini şi care conţine aceiaşi termeni şi expresii care au caracterizat vocabularul şi gândirea vremurilor ceauşiste", a spus Tokes.

Europarlamentarul a afirmat că este "fără echivoc" că "aceste atacuri vin din partea acelor forţe şi foruri ca din partea celor cu 24 de ani în urmă", astfel încât se întreabă "dacă oare a fost desfiinţată Securitatea ori dacă încă nu cumva mai există acea direcţie a Securităţii numită Iredentiştii maghiari, care a dirijat toate acţiunile Securităţii şi a fost preocupată cu maghiarii în general", deoarece "aceleaşi forţe dirijează acţiunile împotriva maghiarilor".

"Putem vorbi de o politică de stat antimaghiară şi cazul meu este reprezentativ pentru politica românească antimaghiară", a adăugat Tokes.

El a afirmat că, după ce a studiat motivarea Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", a decis să atace decizia în justiţie, depunând în acest sens o acţiune la Curtea de Apel Bucureşti, prin care cere anularea ei.

"După ce am studiat motivarea, la începutul acestui an, am dat în judecată Consiliul, la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, şi sper că vom reuşi să atingem adevărul privind acuzaţiile dure şi grave aduse la adresa mea şi împotriva comunităţii maghiare", a spus el.

Tokes a explicat că acţiunea sa are o triplă motivaţie.

El a invocat "modul de alegere a Consiliului de Onoare, pentru că cei 127 sau 117 membri ai Ordinului care au participat la Adunarea Generală care a ales Consiliul de Onoare au fost doar 17 la sută din toţi membrii Ordinului".

De asemenea, Tokes a invocat "incompatibilitatea unor membri ai Consiliului, pentru că între membrii Consiliului sunt una sau două persoane care totodată au fost reclamanţi" împotriva sa, precum şi "încălcarea legii avocaturii", prin "privarea" sa de dreptul de a fi reprezentat de un avocat în faţa Consiliului.

Tokes le-a înmânat jurnaliştilor şi motivarea deciziei prin care în 20 noiembrie 2013 Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" propunea preşedintelui României ca eurodeputatului să îi fie retrasă această distincţie. În motivarea deciziei se arată că principalul motiv este o declaraţie făcută în 27 iulie 2013 de acesta, la Şcoala de Vară de la Balvanyos, pentru ca Guvernul Ungariei să garanteze un protectorat asupra maghiarimii din Transilvania.

"Într-un astfel de context (...), cetăţeanul român Tokes Laszlo (Cavaler al Ordinului «Steaua României» şi europarlamentar reprezentând România) a solicitat expres şefului guvernului ungar să acţioneze în aşa fel încât Ungaria să ofere protecţie Transilvaniei", se arată în motivare, care continuă arătând că "o asemenea solicitare şi un astfel de îndemn nu pot să nu intre în contradicţie cu valorile şi interesele poporului român, ale democraţiei şi statului de drept, cu prevederile Constituţiei şi ale legilor statului român, obligatorii pentru toţi cetăţenii României".

De asemenea, în motivare se arată că Tokes a refuzat să se prezinte serios, pentru "a discuta cu membrii Consiliului de Onoare", iar în timp ce acesta dezbătea cererea de a analiza cazul său "domnul Tokes îşi continua campania de jignire şi denigrare a membrilor Consiliului".

În acelaşi timp, motivarea redă alte câteva declaraţii făcute de-a lungul timpului de către Tokes în favoarea autonomiei maghiarimii din România, dar şi pentru a critica efectele Tratatului de la Trianon: "Domnul Tokes a săvârşit, prin declaraţiile sale repetate, prin atitudinile, îndemnurile şi instigările sale, prin iniţiativele şi acţiunile sale periculoase, faptele dezonorante care aduc grave prejudicii morale cavalerilor Ordinului Naţional «Steaua României»".

În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate lui Tokes, Ordinul Naţional "Steaua României".

În noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu declara că aşteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" înainte de a decide retragerea sau nu a distincţiei acordate lui Tokes, menţionând că nu doreşte repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Întrebat dacă îi va retrage Ordinul "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes, aşa cum recomandă Consiliul, Băsescu răspundea că doreşte să vadă motivarea şi că procesul nu este unul simplu.

"Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experienţă. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceţi aminte când am vrut să-i retrag Ordinul "Steaua României" lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentaţie pentru asta, un raport. (...) După care Vadim Tudor a atacat în instanţă acel document cu argumentele pentru ridicarea decoraţiei şi Administraţia Prezidenţială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanţă a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanţă în 9 ani de mandat", spunea Băsescu.

În 15 decembrie, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia "Steaua României" în grad de Cavaler şi ordinul prin care i-a fost conferită, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.

Luni, Kincses Elod, avocatul lui Tokes, declara că a atacat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" de retragere a distincţiei care i-a fost acordată acestuia în 2009. El spunea că acţiunea deschisă în numele lui Tokes a fost expediată prin poştă în 3 ianuarie, fiind adresată Curţii de Apel Bucureşti, secţia de contencios administrativ.

În acţiune, al cărei text a fost făcut public de către avocat, Tokes cere instanţei să dispună "anularea hotărârii adoptate în şedinţa din 20 noiembrie 2013 (comunicată la 30 decembrie 2013), ca lovită de nulitate absolută şi nefondată" şi judecarea cauzei şi în lipsa lui.

"Am atacat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua României» ca nelegală şi nefondată. Nelegală, pentru că s-a luat cu încălcarea dreptului constituţional la apărare şi a dispoziţiilor procedurale referitoare la incompatibilitate, adică a fost luată de un Consiliu din care au făcut parte două doamne cavaler, Firea şi Andronescu, care nu s-au purtat însă deloc cavalereşte, pentru că ele au şi semnat sesizarea. Nefondată, pentru că hotărârea e redactată în stilul broşurist al activiştilor de partid, are o lungime ieşită din comun şi conţine o serie de acuzaţii foarte grave la adresa lui Tokes, precum «horthyisto-fascist», «revanşard» şi alte perle", spunea Kincses.

El adăuga că hotărârea luată de Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" nu a ţinut cont de faptul că expresia folosită de Tokes, de "putere garantă", care este "o instituţie juridică" creată de Italia şi Austria, "a dus la crearea unei autonomii foarte reuşite în Tirolul de Sud".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ