Tragedie aviatică la Sibiu: Al patrulea accident în care e implicat un elicopter de tip Puma

| 21 noi, 2014

Accidentul de vineri, din judetul Sibiu, cand un elicoper de tip IAR-330 PUMA s-a prabusit, opt oameni pierzandu-si viata, este al patrulea in care este implicat un aparat de zbor de acest tip, cel mai recent avand loc in martie 2013.

In 7 martie 2013, un elicopter PUMA-SOCAT s-a prabusit in apropierea comunicatiei Beresti-Bistrita, judetul Bacau, in timpul executarii unui zbor in formatie. Maistrul militar cls. a III-a Laurentiu Chiru si plutonierul Vasile Manolache au murit in accident, iar locotenent-comandorul Petru Pricop-pilot, capitanul Catalin Balmus-pilot si caporalul cls. a III-a Doru Nanescu-paramedic au fost raniti.

De asemenea, in 7 noiembrie 2007, un elicopter IAR 330 Puma Socat, care apartinea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni si executa un zbor de instructie pe timp de noapte, fara munitie la bord, s-a prabusit intre localitatile Strambeni si Ungheni din judetul Arges. Elicopterul, care avea trei persoane la bord, s-a prabusit pe un camp, in apropiere de primaria din Ungheni, la impactul cu solul aparatul de zbor luand foc.

Echipajul elicopterului prabusit era format din comandorul Nicolae Bucur si locotenentul Ionel Craiu, piloti, si maistrul militar Alexandru Adrian Ticea, mecanic de bord. Toti cei trei membri ai echipajului au murit.

La 16 august 2001, un elicopter militar IAR 330 Puma Socat, cu trei oameni la bord, s-a prabusit de la 50 de metri inaltime, in localitatea damboviteana Boteni. Accidentul s-a produs in timpul unui zbor de antrenament, iar aparatul a cazut chiar in curtea Bazei 61 Aeriene Titu.

La bordul elicopterului se aflau capitanul comandor Mircea Ciuca, capitanul Cristian Badea si maistrul militar Adrian Tudorache, toti fiind raniti in accident.

Potrivit datelor de pe site-ul MApN, aparatul IAR-330 PUMA are 15 m lungime, 4,6 m inaltime, iar instalatia de forta este formata din doua motoare turbopropulsoare TURMO IV B, cu o putere de 1400 CP fiecare. Poate atinge o viteza maxima de 263km/h, altitudinea maxima de zbor este de 4800 m, iar distanta maxima de zbor este de 550 km. Echipajul unui astfel de elicopter are 3 membri, iar capacitatea este de 16 pasageri.

Elicopterul IAR-330 Puma permite executarea zborului in conditii de vizibilitate redusa pe baza instrumentelor de la bord, are pilot automat SFIM 137A, radio VHF/UHF, ADF, VOR/DME, radar Doppler de navigatie.

Fortele Aeriene Romane au modernizat 24 de aparate IAR-330 Puma in varianta IAR-330 Puma SOCAT, destinat luptei antitanc, iar ultimul aparat din acesta serie a fost livrat la inceputul anului 2005.

Tag-uri: accident, elicopter, Puma
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ