Traian Băsescu a confirmat singur abordarea dictatorială în exercitarea puterii

| 10 sep, 2014

Atunci când se plictiseşte să facă declaraţii de la Cotroceni, Traian Băsescu se mai duce pe la B1 Tv, post de casă unde îşi poate vărsa liniştit năduful pe adversarii domniei sale mai vechi sau mai noi. Asta s-a întâmplat şi marţi seară, când preşedintele României a abordat pentru a nu ştiu câta oară temele favorite ale domniei sale, printre care statul de drept şi modul în care actualul guvern ar încerca subminarea acestuia.

De asemenea, şeful statului a vorbit și despre Monica Macovei şi despre candidatura acesteia. Despre fostul ministru al Justiţiei şi despre modul în care Macovei a plecat de la minister, Traian Băsescu a declarat că: "De acolo a plecat pentru că a fost necinstită, cum a fost necinstită şi când s-a dus să facă sluj la Blaga şi acum i-a întors spatele fără să respire. A mai făcut d-astea şi acum, când vedeţi faptele astea, aveţi explicaţia de ce când am putut n-am mai pus-o ministru al Justiţiei. Pentru că plecat odată cu scoaterea PDL de la guvernare în 2007 de către Tăriceanu şi în 2009 când am putut să punem din nou un guvern PDL, n-am mai invitat-o să vină în guvern. Are carenţe consistente, ştiţi, trebuie să te uiţi sub poleială".

Primul lucru care atrage atenţia în declaraţia preşedintelui faţă de Monica Macovei este cât de tare s-a schimbat opinia şefului statului despre fostul ministru în ultimele luni. Macovei a fost unul din cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Traian Băsescu, construind pârghiile prin care liderul de la Cotroceni a reuşit să îşi impună controlul asupra Justiţiei. Fosta procuroare a fost de asemenea cea mai mare susţinătoare a lui Traian Băsescu de la Bruxelles în timpul demiterii sale din 2012.

De fapt, ruptura dintre Macovei şi Băsescu s-a produs din momentul în care, acum câteva luni, fostul ministru a făcut imprudenţa de a o critica pe Elena Udrea, gest pe care liderul de la Cotroceni nu avea cum să îl ierte. Astfel, toată colaborarea dintre cei doi s-a şters cu buretele şi Monica Macovei a devenit brusc o oportunistă şi un politician slab.

Revenind însă la declaraţia făcută marţi de preşedinte, aceasta demonstrează fără drept de apel modul în care Traian Băsescu se raporta la executivele conduse de Emil Boc, la deciziile luate de acestea şi la modul în care miniştrii erau numiţi. Atribuţiile preşedintelui ţin de politica externă şi nu de modul în care un primul-ministru îşi face cabinetul. Constituţional, şeful statului este cel care desemnează un premier, care mai apoi îşi face o echipă ministerială şi vine cu aceasta în faţa Parlamentului.

Prin ce a declarat în legătură cu modul în care Monica Macovei nu ar fi fost inclusă de domnia sa în alcătuirea primului guvern condus de Emil Boc, Traian Băsescu a recunoscut senin şi fără nicio urmă de îndoială cum numea şi trimitea acasă miniştii, deşi constituţional nu avea acest drept.  Desigur, toate aceste lucruri, ca şi modul în care executivul condus de Emil Boc reprezenta doar o interfaţă ce transforma dorinţele preşedintelui în acte de guvernare, erau deja arhicunoscute, dar este mai important că însuşi şeful statului recunoaşte acest fapt. Cât despre respectarea Constituţiei sau răspunderea guvernului în primul rând în faţa Parlamentului, aceste elemente deja nu mai contau de mult pentru un lider autoritar ca Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ