TRAIAN BĂSESCU: Am promulgat LEGEA REDUCERII CAS cu 5%

| 18 sep, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Palatul Cotroceni că a promulgat legea care prevede reducerea CAS cu 5%, în ciuda faptului că s-a opus acestia dacă Guvernul nu va prezenta cum va acoperi scăderea veniturilor la buget.

"Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%. Am semnat decretul, acum dau explicaţii şi fac evaluări. După cum ştiţi, am întors legea la Parlament cosiderând că deşi e bună, nu e sustenabilă în condiţiile actuale şi ale anului 2015 în mod deosebit. Rezultatul retrimiterii a fost un vot aproape unanim cu declaraţii ale PMP că nu e sustenabilă, în rest, PSD, UNPR, PC şi ACL au votat şi a doua oară această lege". a declarat Băsescu.

Acesta a adăugat că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul creat la fondul de pensii. "Va putea să plătească pensiile, dar pentru anul 2015, deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 mld. de lei noi la 17,5 mld. lei noi. Ceea ce înseamnă un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 mld. de lei. În afară de acest deficit pe care-l creează legea, România mai are câteva obligaţii: una care decurge din Tratatul fiscal, prin care trebuie să facem o reducere a deficitului bugetar de 0,8+0,9 % din PIb, pentru anul viitor. Asta înseamnă alte 5 mld", a spus Băsescu.

Conform acestuia, la cofinanţare trebuie să avem o creştere de încă 2,5 mld. de lei. "Dacă le luăm pe toate la un loc, înseamnă 15 mld. lei noi. Din experienţă afirm că asta nu e posibil. 15 mld. înseamnă 3,2 mld euro în plus la bugetul de stat, ceea ce mi se pare greu de atins. De aceea presupun că până la finalul anului Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, e anularea reducerii CAS imediat după prezidenţiale. A doua, creşterea taxelor. Nu există soluţie. Nu există alternativă la una din aceste două măsuri", a declart Băsescu. 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ