Traian Băsescu, președintele imoral

| 19 sep, 2014

Când președintele Traian Băsescu s-a implicat prima oară flagrant în campania electorală și a îmbrăcat tricoul PMP, pozând alături de Elena Udrea, puțini ar fi putut să estimeze că situația se va degrada chiar mai mult de atât și că președintele va scăpa nepenalizat pentru astfel de excese.

Nu a trecut nici o jumătate de an și președintele Traian Băsescu, pe final de mandat și încolțit de adversarii săi politici, bate record după record în domeniul declarațiilor șocante, scandaloase sau pur și simplu lipsite de prestanța funcției prezidențiale.

Lupta sa definitorie cu adversarii, după ce vor fi fost eliminate și uitate meschinăriile și detaliile subliniate excesiv în mass-media actuală, va rămâne menționată ca o confruntare între partizanii republicii prezidențiale, dominată de un autocrat, și apărătorii republicii parlamentare, în care rolul suprem revine de drept Parlamentului, iar președintele are un rol reprezentativ.

Citeşte şi: Traian Băsescu: DNA a făcut bine că a oprit arestările în campania electorală

Traian Băsescu a combătut atât de agresiv orice tentativă de înclinare a balanței puterii spre parlament încât a reușit să deregleze complet sistemul și să dea balanța politică peste cap, în timp ce el însuși s-a autoexilat în colțul extrem în care autocratul devine pe nesimțite dictator. În acest punct, Băsescu a eșuat – din fericire- abia spre finalul ultimului său mandat. În această poziție ingrată, nu ne putem abține să nu subliniem, șeful statului român nu a obținut privilegiile unei puteri maxime, deși a speculat enorm și ori de câte ori a avut ocazia pe textul prea lax al unei Constituții confuze, dar a reușit să rămână fără niciun fel de reprezentativitate. Politic, rolul său de reprezentare a fost intens combătut de prim-ministrul Victor Ponta, adeseori cu un real succes. Diplomatic, după conflictul intern survenit în 2012, Traian Băsescu pur și simplu nu mai are imagine de prezentat partenerilor externi ai României. Explicația disprețului fățiș, ce izbucnit în momentul în care Angela Merkel a refuzat pur și simplu să-l primească, în cadrul unei vizite oficiale forțate de Băsescu, este cât se poate de simplă. Cutuma politică occidentală înțelege conflictul politic, oricât de intens, dar nu permite depășirea unui prag, pe care președintele român și emisarii săi l-au încălcat în repetate rânduri, când au mințit cancelariile occidentale. Minciuna lui Băsescu, despre inexistența procedurii de suspendare în Constituția României, l-a spulberat pe acesta definitiv în ochii elitei politice europene. Rămas ”fără manșete”, Băsescu a fost înfundat și mai tare de ”ajutorul” unor personaje iresponsabile, precum Monica Macovei, care a sfidat grav Parlamentul European cu semnalările mincinoase despre cele 2,5 milioane de voturi pretins furate la alegerile din România.

Fără reprezentativitatea externă, Traian Băsescu și-a demolat ulterior și reprezentativitatea internă, în țară, acolo unde în momentul de față președintele nu mai are niciun ascendent moral în ochii concetățenilor săi. După ce că timp de zece ani a reușit să obosească o mare parte a românilor cu stilul său conflictual, o dată cu pierderea popularității pe care a savurat-o nestingherit în primii ani de președinție, Băsescu a reușit să apară ca un grobian desăvârșit în ochii oamenilor, pe măsură ce stilul său popular a deraiat spre populist și s-a agravat mai apoi când acesta a început să arunce pur și simplu cu insulte spre toată lumea, în stânga și dreapta deopotrivă.

Ultima ieșire scandaloasă a lui Traian Băsescu, în care-și exersează vocabularul și insultele și la adresa miniștrilor Ioana Petrescu și Eugen Teodorovci, numiți fără nicio jenă ”incompetenta” și ”discotecarul”, nici nu mai aduce ceva nou. Băsescu a devenit monoton, prins fără scăpare de lipsa de inspirație politică a celui care nu are nicio cădere să mai emită astfel de păreri moralizatoare, nici măcar pe un ton normal, cu atât mai puțin sub forma unor insulte.

Citeşte şi: Băsescu i-a etichetat pe membrii cabinetului Ponta: Teodorovici - băiatul de la discotecă, Plumb - nepreţuită

Politicianul Traian Băsescu are suficiente personaje în ograda proprie, oameni pe care i-a promovat cu orice preț și cu orice cost, mai ales când costurile respective au fost suportate la grămadă, de români. Sunt acolo de toate felurile și nici nu ne obosim să-i numim. Îi lăsăm ”președintelui” suferind de ecolalie și chinuit de Tourette plăcerea să scotocească personal prin cei zece ani portocalii după incompetente, circari, bețivi, politruci, nebuni și interlopi. Băsescu nu mai are zile de mandat necesare să-i înșire pe toți, dacă prin cine știe ce miracol l-ar apuca onestitatea să-și pună pe hârtie Cartea neagră a propriului său regim.

Din păcate, concluzia tristă a acestor zile este că alegerile prezidențiale survin cam târziu. De o bună bucată de timp românii nu mai au președinte, căci din punct de vedere al staturii morale, Traian Băsescu este invizibil.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 sep, 2014
Tadeus
Minciuni
Cine esti tu copile de minti in halul asta
Platiti de Ghita spuneti numai minciuni.
19 sep, 2014
ion
ipocritu
ce este rau sa mergi in discoteci?rau este,sa mergi in carciumi,ca Basescu,sa inveti pe alti,cum se bea uischi,rusinos.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ