Băsescu despre „demisia în cinci minute” – mi-a fost frică şi am minţit

| 18 sep, 2014

Redusă la esenţă, teza pe care Traian Băsescu încearcă să o acrediteze este că el a încercat să evite într-o manieră responsabilă o situaţie de pe urma căreia toată lumea, inclusiv adversarii domniei sale, ar fi avut de pierdut.

De vreo câteva luni, Traian Băsescu pare să se afle într-o competiţie directă cu sine însuși în ceea ce priveşte gradul de penibil la care poate ajunge în declaraţiile pe care le face în spaţiul public. Tocmai atunci când opinia publică are în sfârşit senzaţia că liderul de la Cotroceni nu mai are cum să depăşească încă o dată limita bunului simţ, Traian Băsescu mai spune ceva care ne lasă pe toţi cu gura căscată. Tot în ultima vreme, şeful statului mai are şi o altă tendinţă, aceea de a rememora anumite moment din cei zece ani de preşedinţie.

Citeşte şi: Traian Băsescu vrea referendum pentru un Parlament unicameral

Cele două elemente s-au întâlnit şi în timpul emisiunii de pe TVR 1 la care Traian Băsescu a participat miercuri seară şi în care preşedintele şi-a amintit despre prima încercare de suspendare din 2007. Atunci, liderul de la Cotroceni declara că în eventualitatea în care Parlamentul va vota pentru suspendarea sa, atunci el îşi va da demisia în 5 minute, pentru a nu se ajunge la referendum şi pentru a apăra onoarea instituţiilor statului. Desigur, Traian Băsescu nu şi-a respectat cuvântul şi în final s-a ajuns la referendum.

Miercuri, preşedintele României, acum ajuns la finalul celui de-al doilea mandat, a încercat să explice ce l-a determinat să facă toate aceste mişcări declarând că: ”Înainte de vot, am avut impresia că îi mai pot opri, dând semnalul cu cinci minute, dacă se votează suspendarea. Asta, tradus pentru politicieni, trebuia să fie: Băieţi, aveţi un candidat care să mă poată bate? Că vă bat în alegeri prezidenţiale. Nu am reuşit să îi conving să renunţe la vot”. Băsescu a continuat: ”Ştiam că nu are nimeni un candidat, la acea oră, care să mă poată bate. Ca dovadă, şi referendumul, l-am câştigat atunci cu aproape 80%. Eu am dat un mesaj politic, dar niciodată nu mi-a dat prin cap şi nu am acceptat ideea să îmi abandonez mandatul, pentru că este ruşinos ca un şef de stat să îşi abandoneze mandatul fără un motiv”.

c Dacă este să credem afirmaţiile lui Traian Băsescu, atunci domnia sa, care după câştigarea referendumului ne invita la ţepe în Piaţa Universităţii, a fost singurul politician responsabil al momentului.

Or, dacă acesta era cazul, de ce nu a spus direct aceste lucruri la acel moment? Dacă era atât de încrezător în propriile forţe Traian Băsescu trebuia să îşi dea demisia fără a mai face anunţuri prealabile şi fără să intre într-o competiţie electorală. Astfel, indiferent de cum ai da-o la întors, declaraţiile de miercuri nu fac decât să demonstreze că la acel moment şefului statului îi era frică de ce se putea întâmpla şi a dorit să evite orice fel de situaţie în care românii să fie chemaţi la urne. De fapt, singurele motive pentru care Traian Băsescu a reuşit de altfel să câştige referendumul de atunci a fost campania sălbatică dusă de PDL şi modul în care s-a reuşit demobilizarea electoratului opoziţiei.

Citeşte şi: Cum minte Băsescu când face campanie electorală

Traian Băsescu afirmă că prin anunţul făcut în 2007 înainte de votul din Parlament vroia să transmită liderilor politici un mesaj de forţă, când în realitate şeful statului nu dorea decât să evite suspendarea, exagerându-şi poziţia şi încercând să se salveze. Desigur, acum îi este uşor lui Traian Băsescu să se dea cocoş, având în vedere că opinia publică a mai uitat din detaliile procesului de suspendare de acum şapte ani. În schimb, declaraţiile şefului statului de acum nu fac decât să demonstreaze încă o dată ipocrizia preşedintelui României, poate cel mai caracteristic element din toată cariera politică a lui Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ