TRAIAN BĂSESCU, campionul schimbărilor de procurori şi judecători. I-a surclasat pe Iliescu şi Constantinescu

| 05 feb, 13:31

Potrivit fundației Multimedia, a realizat un studiu, fostul președinte Traian Băsescu a emis peste 5000 de decrete de schimbări de procurori și judecători în cei zece ani de mandat, cu o medie de aproximativ 44 de decrete pe lună, informează un comunicat al Fundației Multimedia.

''Concluziile relevă că Traian Băsescu a fost în ambele mandate un președinte foarte activ, depășind cu mult numărul de decrete emise de primii doi șefi de stat la un loc (n.r. Ion Iliescu și Emi Constantinescu). Domeniul în care acesta a emis cele mai multe decrete (...) este cel al Justiției, este numirea sau revocarea procurorilor/judecătorilor. Intervalul de timp cu frecvențe mai mari ale decretelor de schimbare a cadrelor din Justiție corespunde unor guverne pe care Traian Băsescu le-a controlat: Guvernul Boc, Guvernul Ungureanu'', indică cercetarea.


Studiul mai relevă faptul că în primul său mandat, Traian Băsescu are o medie lunară a decretelor mai mare decât a foștilor președinți Emil Constantinescu și Ion Iliescu.

''Cele 123 de decrete prezidențiale/lună, aferente mandatului 2004-2009, înseamnă mai mult decât dublul decretelor semnate într-o lună de Emil Constantinescu. Situația nu este cu mult diferită în cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, dar deja aici vorbim de o medie mai mică, comparabilă cu cea a lui Ion Iliescu. (...) După cei 10 ani de mandat, constatăm cât de mult a transformat Traian Băsescu funcția prezidențială, devenind un actor foarte implicat în ceea ce privește numirile din justiție. Traian Băsescu a emis peste 5.000 de decrete de schimbări de procurori și judecători, cu o medie de circa 44 de decrete pe lună! Cu aceste schimbări, Traian Băsescu devine direct asociat cu evoluția acestui sistem de justiție din ultimii 10 ani'', adaugă sursa citată. 

„O diferență substanțială se remarcă și în ceea ce privește avansările în grad/ rezerviști, cu un număr considerabil mai mare în timpul mandatelor lui Traian Băsescu.(...) Mandatul președintelui Iliescu și primul mandat al lui Băsescu se suprapun unei perioade cu mai multe acorduri internaționale semnate decât în perioadele 1997-2000, respectiv 2009-2014. Cele mai multe grațieri au fost făcute de către Emil Constantinescu, însă cifrele sunt scăzute pentru toate mandatele prezidențiale'', se mai afirmă în document. În același timp, studiul relevă că mediile lunare ale decretelor confirmă asemănarea dintre ultimul mandat al lui Ion Iliescu și ultimul mandat al lui Traian Băsescu în ceea ce privește totalul decretelor. Totodată, se observă numărul mare de legi promulgate de către Ion Iliescu în perioada 2001-2004, comparativ cu celelalte mandate studiate: o medie de 55 pe lună.

''Constantinescu semna 44 de decrete lunar, din care 19 de promulgare a unor legi, 8 de decorații și 5 de avansări în grad sau treceri în rezervă. Iliescu semna 89 de decrete lunar, dintre care 55 privind promulgarea unor legi (trebuie să ținem cont de faptul că în perioada 2000-2004 a fost cea mai intensă activitate legislativă legată în principal de ralierea la Aquis-ul comunitar înaintea aderării la UE), 16 decrete privind acordarea unor decorații și 7 decrete privind armata. În primul mandat al lui Băsescu, acesta a dublat aproape norma de decrete semnate într-o lună de președinte. Din 123 de decrete lunare, 50 priveau schimbarea unor procurori/ judecători, 34 promulgarea unor legi și 17 erau legate de armata. În cel de-al doilea mandat al lui Băsescu, acesta a venit spre media de decrete din ultimul mandat al lui Iliescu, semnând 88 de decrete lunar. Structura se menține însă foarte diferită de cea din perioada lui Iliescu: 39 legate de justiție, 22 de legi și 10 de armată'', precizează autorii documentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ